Poruke Konferencije o bioekonomiji u Novom Sadu: Klimatske promene izazov za razvoj inovacija u agraru

Foto: subotica.com

Konferencija o bioekonomiji kao deo evropskog festivala bioekonomije „Bioeconomy Changemakers Festival“ održana je na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu, saopšteno je iz te obrazovne ustanove.

Događaju je prisustvovalo preko 100 mladih i više od 50 članova naučne i akademske zajednice, koji su imali priliku da učestvuju u predavanjima i panelima na visokom nivou.

Tokom dva panela, naučnici i inovatori su razgovarali o mogućnostima koje za Srbiju predstavljaju regenerativna poljoprivreda, alternativni izvori proteina, biotehnološke mere i bioenergija.

Na događaju su predstavljena dva centra izuzetnih vrednosti koji na Poljoprivrednom fakultetu stvaraju okvir za razvoj inovacija: Centar za adaptaciju agrarnih, urbanih i šumarskih ekosistema na klimatske promene i Centar za vektorske bolesti i efekte klimatskih promena u okviru koncepta sveobuhvatno zdravlje.

Ovi centri predstavljaju ključne stubove u naporima da se odgovori na izazove koje donose klimatske promene i njihov uticaj na agrarne, urbane i šumarske ekosisteme, kao i na zdravlje populacije u kontekstu vektorskih bolesti.

B. K.