Poslovni susreti i predavanja za vreme Poljoprivrednog sajma

Foto: Novosadski sajam

Dan dobavljača, AgroB2B, Poslovni susreti organskih proizvođača, predavanja za mlade poljoprivrednike, konferencija o ženama u agrobiznisu…

85. međunarodni poljoprivredni sajam održaće se od 15. do 21. maja, a tradicionalno, pre i tokom trajanja Sajma, biće održani stručni skupovi, poslovni susreti, predavanja i konferencije na kojima će predstavnici agrobiznis sektora razmenjivati znanja i iskustva.

U nastavku pročitajte koje događaje smo izdvojili, a kompletan program dešavanja na Poljoprivrednom sajmu pogledajte na ovom linku.


DAN DOBAVLJAČA

Dаn dobаvljаčа – Agrobiznis 2018. održaće se u ponedeljak, 14. maja, u Kongresnom centru Master Novosadskog sajma, sa početkom u 10 časova.

Događaj orgаnizuju Rаzvojnа Agencijа Vojvodine – RAV i Pokrаjinski sekretаrijаt zа poljoprivredu, vodoprivredu i šumаrstvo, uz podršku Privredne komore Vojvodine, Vojvođаnskog klаsterа orgаnske poljoprivrede, kao i Zаdružnog sаvezа Vojvodine.

Ovoga puta, Dan dobavljača okupiće domаće kompаnije, strаne investitore koji posluju nа teritoriji AP Vojvodine, kаo i kompanije iz inostranstva iz agrobiznis sektorа – sа fokusom nа prehrаmbenu i prerаđivаčku industriju.

Cilj događaja je da mala i srednja preduzeća poveže sa većim kompanijama i podstаkne ih da probaju da uđu u dobаvljаčke lаnce većih kompаnija.

Dan dobavljača se sаstoji iz dvа delа: konferencijskog i B2B sesijа, sа pаuzаmа zа osveženje i ručаk. Nа konferencijskom delu biće predstаvljeni:

  • аktuelni konkursi Pokrаjinskog sekretаrijаtа zа poljoprivredu, vodoprivredu i šumаrstvo
  • IPARD konkurs
  • IT rešenjа Institutа BioSens
  • usluge Nаučnog institutа zа prehrаmbene tehnologije u Novom Sаdu (FINS)
  • GIZ podrška sektoru organske proizvodnje.

Nakon konferencijskog dela, 98 domaćih i stranih kompanija koje su se prijavile, održaće unаpred zаkаzаne sаstаnke sа odаbrаnim kompаnijаmа sа liste učesnikа.

Agendu možete da preuzmete u prilogu:

 Dаn dobаvljаčа – Agrobiznis 2018.


AGROB2B@NSFAIR

Evropska mreža preduzetništva u Srbiji – Razvojna agencija Srbija, Privredna komora Srbije i Biznis inkubator Novi Sad u saradnji sa Novosadskim sajmom organizuju međunarodne poslovne susrete „AgroB2B@NSFair“ koji će se održati u okviru Međunarodnog polјoprivrednog sajma, 16. maja u Kongresnom centru Master.

Osnovna cilјna grupa su proizvođači i trgovci hrane i pića, ali je događaj otvoren i za povezane sektore poput polјoprivredne mehanizacije, đubriva i sredstava za zaštitu bilјa, pakovanja, obnovlјivih izvora energije u polјoprivredi, opreme za proizvodnju i preradu hrane, primenjene nauke i istraživanja itd.

AgroB2B@NSFair želi da podstakne poslovnu saradnju izraženu kroz veći obim razmene prehrambenih proizvoda sa inostranstvom, kroz povezivanje proizvodnje, zajedničkih ulaganja i nastupa na trećim tržištima i slično, ali i saradnju u oblasti razmene znanja i tehnologije i posebno u unapređenju konkurentnosti kroz zajedničko učešće u nacionalnim i evropskim programima i fondovima.

Učešće na međunarodnim poslovnim susretima je besplatno, a učesnici sami obezbeđuju ulaznicu za sajam i pokrivaju eventualne troškove prevoza i smeštaja u Novom Sadu.

Rok za prijavu je 14. maj, a do sada se prijavilo oko 120 učesnika.

Više informacija o događaju pročitajte na internet stranici agrob2b2018.talkb2b.net.


POSLOVNI SUSRETI ORGANSKIH PROIZVOĐAČA

U okviru 85. Poljoprivrednog sajma, u sredu 16. maja od 9 časova u prostorijama Privredne komore Vojvodine (Master centar Sajma, Hajduk Vejkova 11, ulaz 5, treći sprat, sala 13) biće održani Poslovni susreti organskih proizvođača i izložba organskih proizvoda u organizaciji Vojvođanskog klastera organske poljoprivrede.

U prvom delu je predviđen okrugli sto na temu podrške organskoj poljoprivrednoj proizvodnji. U njemu će učestvovati predstavnici nacionalne asocijacije za organsku proizvodnju Serbia Organica, Uprave za privredu Grada Novog Sada, Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo i CMS-a (Consulting Management Services) na temu IPARD-a.

Organskim proizvođačima sa svojim proizvodima predstaviće se predstavnici firmi za seme i đubriva koja se koriste u organskoj proizvodnji. Na štandu Vojvođanskog klastera organske poljoprivrede biće organizovana izložba organskih proizvoda.

AGENDA:

09.00 – Registracija učesnika
09.30 – Reč dobrodošlice
09.40 – Okrugli sto ”Podrška organskoj proizvodnji”
Prof. emeritus dr Branka Lazić
Nacionalna asocijacija za organsku proizvodnju “Serbia Organica” – Ivana Simić
Uprava za privredu Grada Novog Sada
Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo
Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam
CMS – Radmila Vučinić – IPARD
10.20 – Diskusija na temu okruglog stola
10.30 – Aktivnosti Vojvođanskog klastera organske poljoprivrede
Marija Nikolajev
Arum, Zoran Puača – organska semena
Algotehnology, Željko Pantić i Ivana Jocić – biostimulatori
Global Products and Services, Nada Suknjaja – organska đubriva
11.20 – Prof. dr Jovica Vasin – Institut za ratarstvo i povrtarstvo, laboratorija za zemljište i
agroekologiju Novi Sad
Prof. dr Branislav Vlahović – Poljoprivredni fakultet Novi Sad
12.00 – Poseta izložbi organskih proizvoda na Poljoprivrednom sajmu

Više informacija: 065/832-60-57 i organskiklaster@gmail.com.


PREDAVANJA ZA MLADE POLJOPRIVREDNIKE I SKUP O ŽENAMA U AGROBIZNISU

Udruženje novinara za poljoprivredu AGROPRESS u Novom Sadu organizuje predavanja o subvencijama za mlade poljoprivrednike i uslovima za 2018. godinu, kao i konferenciju o ženama u agrobiznisu.

Zainteresovani mladi poljoprivrednici treba da se prijave sms porukom na broj 061/3163-477 ili na mejl adresu office@agropress.org.rs, a u poruci treba da navedu za koju grupu se prijavljuju: stočarstvo, ratarstvo, voćarstvo i vinogradarstvo ili povrtarstvo. Nakon prijavljivanja, dobiće precizan raspored gde se održava predavanje i kome treba da se jave. Broj mesta je ograničen, a prijave se primaju po redosledu kako pristižu.

Učešće je besplatno, a obezbeđene su ulaznice za sajam, kao i ručak.

Rok za prijave je 15. maj do 12 časova.

NAPOMENA: Prevoz iz Beograda je organizovan.

Mesto polaska: Skerlićeva preko puta broja 24 (stajalište turističkih autobusa iza Hrama Svetog Save na Vračaru). U prijavi obavezno naglasiti da li će se koristiti organizovan prevoz iz Beograda.

AGENDA:

16. maj

Naziv: Subvencije za mlade poljoprivrednike
Termin: 13.30 časova
Lokacija: Novosadski sajam – Master Centar, sala 4
Broj učesnika:100
Teme: Kako stvoriti uslove da se obezbedi povratak mladih na selo? Agrarna politika u 2018. godini – šta se planira i kako će se podsticati mladi? Zadruge kao način organizacije i vođenja poljoprivredne proizvodnje; Dokle se stiglo sa IPARD fondovima?

Učestvovaće tri ministra u Vladi Srbije, tri generalna direktora velikih kompanija, četiri ugledna univerzitetska profesora. Generalni sponzori događaja Dunav osiguranje i NLB Banka.

17. maj

Naziv: Preduzetnice u agrobiznisu
Termin: 13.30 časova
Lokacija: Novosadski sajam – Master centar
Broj učesnika: 100
Teme: Na ovom skupu govoriće se o značaju razvoja ženskog preduzetništva i proizvodnji. Predstaviće se 30 žena koje će doneti svoje proizvode i pokazati doprinos razvoju Srbije kao zemlje dobrih domaćina i domaćica. Teme će biti i podsticaji u poljoprivredi, finansiranje poljoprivredne proizvodnje i mogućnosti plasmana hrane na inostranim tržištima, o čemu će govoriti predstavnik Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije.

Tema: Stočarstvo

Lokacija: Ribarac bb

12.00 – Druženje uz ručak, ratari i stočari, predavači

13.00 – Prezentacije za mlade stočare

Agro savetnici iz NLB Banke – Finansiranje poljoprivredne proizvodnje

14.00 – Doc. dr Mirko Ivković – Linearna optimizacija – osnova savremene ishrane životinja

Tema: Ratarstvo

Lokacija: Ribarac bb

10.00 – Prezentacije za mlade ratare

Agro savetnici iz NLB Banke – Finansiranje poljoprivredne proizvodnje

11.00 – Prof. dr Vladislav Zekić – Upravljanje troškovima u ratarskoj proizvodnji

12.00 – Druženje uz ručak, mladi ratari, mladi stočari, predavači

18. maj:

Tema: Povrtarstvo

Lokacija: Ribarac bb

10.00 – Prezentacije za mlade povrtare

Agro savetnici iz NLB Banke – Finansiranje poljoprivredne proizvodnje

11.00 – Prof. dr Snežana Oljača – Organska proizvodnja kao šansa za mlade povrtare

12.00 – Druženje uz ručak, mladi povrtari, voćari i vinogradari, predavači

Tema: Voćarstvo i vinogradarstvo

Lokacija: Ribarac bb

12.00 – Druženje uz ručak, mladi povrtari, voćari i vinogradari, predavači

13.00 – Prezentacije za mlade voćare i vinogradare

Agro savetnici iz NLB Banke – Finansiranje poljoprivredne proizvodnje

14.00 – Prof. dr Zoran Keserović – Voćarstvo – šansa mladih proizvođača


KONFERENCIJA „MLADI POLJOPRIVREDNICI U SRBIJI I EU“

Srpsko udruženje mladih poljoprivrednika – SUMP, 19. maja u Velikoj sali Privredne komore Vojvodine sa početkom u 18.00 časova organizuje treću konferenciju pod nazivom ”Mladi poljoprivrednici u Srbiji i EU”, u okviru 85. međunarodnog sajma poljoprivrede u Novom Sadu.

SUMP poziva zainteresovane da prisustvuju konferenciji.

Događaj će promovisati mlade poljoprivrednike i izazove sa kojima se oni susreću, te ujedno biti prilika za razmenu iskustava.

Konferencija predstavlja međunarodni skup mladih poljoprivrednka i tematski će biti skoncentrisana na iskustva mladih poljoprivrednika iz Srbije i evropskih zemalja, odnos državnih institucija prema mladim poljoprivrednicima u Srbiji, IPARD program Srbije, a tokom diskusije razgovaraće se i o dodatnim načinima unapređenja saradnje mladih poljoprivrednika iz Srbije i zemalja Evropske unije.

Tim povodom gosti i na ovogodišnjoj konferenciji su mladi poljoprivrednici iz zemalja EU (Belgija, Češka, Mađarska, Poljska, Bugarska, Hrvatska), među kojima su učesnici i aktuelni predsednik Jannes Maes i potpredsednik Tomas Fenix – SEJA – European Council of Young Farmers.

SEJA – European Council of Young Farmers okuplja oko 2.000.000 mladih poljoprivrednika iz evropskih zemalja i učestvuje u stvaranju Centralnog poljoprivrednog zakona Evropske unije (CAP), i ove godine slavi 60 godina od postojanja. SUMP je jedino udruženje na nivou Republike Srbije koje ima status pridruženog člana SEJA i veoma je značajno da mladi poljoprivrednici čuju njihova iskustva.

SUMP će za vreme Sajma poljoprivrede imati štand u Hali 1.