Postignut dogovor o premiji za mleko, ne i o suncokretu – blokade ostaju, pregovori se nastavljaju

Foto: TANJUG/ NENAD MIHAJLOVIĆ/

Predstavnici poljoprivrednika nakon sastanka u Vladi Srbije sa premijerkom Anom Brnabić izjavili su da je postignut dogovor o premijama za mleko (15 dinara za litar) za sve kvartele, ali ne i o otkupnoj ceni suncokreta. Kažu da će razgovarati sa ratarima koji su u blokadi, razmotriti sa njima opciju da ostave traktore sa strane kako bi saobraćaj mogao nesmetano da se odvija.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović rekao je za RTS da je sastanak trajao devet sati, prekinut je kako bi poljoprivrednici obavestili svoje kolege o rezulatima razgovora.

„Bili su iscrpni i teški, ali smo jasno stavili da znanja da Vlada ne može nikome da garantuje cenu poljoprivrednih proizvoda. Ipak, postigli smo saglasnost oko premije za mleko i podrške vezane za gorivo“, rekao je Nedimović.

On je istakao da su poljoprivrednicima ponuđena cena za suncokret, blizu 600 evra za tonu.

„Došli smo do cene koja bi poljoprivrednom proizvođaču donela oko 70 dinara za kilogram , to je 11 posto više nego što dobijaju u Rumuniji, Hrvatskoj, Bugarskoj, Mađarskoj. Ovo je blizu 600 evra po toni, nadam se da će poljoprivrednci imati sluha, vlada čini nadljudske napore da reši ovu situaciju“, naveo je Nedimović.

Istakao je da su u Ministarstvu poljoprivrede spremni za kompromis, a da li će neko koristi svoje pravo da protestuje – to ostaje na njima.

„Kad god prestavnici poljoprivrednih proizvđača žele razgovore – mi smo tu, dovoljan je jedan telefonski poziv da nas obaveste o ishodu svojih razgovora“, poručio je Nedimović.

Protesti i blokade puteva od strane poljoprivrednika, kako su izjavili nakon završetka razgovora u Vladi Srbije, nastavljaju se, ali istovrmeno i pregovori.

B. K.