POUČAN PRIMER IZ PRIGREVICE: Navodnjavanje ključ za visoke prinose paprike

Širom Vojvodine u toku je berba paprika. Proizvođač ove povrtarske kulture iz Prigrevice kod Apatina Dejan Čula, uveliko sa svojom grupom radnika radi na tome, a u proizvodnji mu pomažu i sinovi i ćerka.

„Ranije sam proizvodio luk i krompir, ali sam prešao na  paprikU, jer  je tu bolja zarada. Radim samo hibrid, jer mi je u branju sve prva klasa, pa nema dodatnog posla oko punjenja u prikolicu, transporta do kuće, prebiranja, prepakivanja i slično. Sve se direktno na njivi pakuje u ambalažu i odmah prodajem“, rekeo je Čulo za Agroklub

Ističe ovaj vredni povrtar da ovakva proizvodnja jeste skuplja, ali da se na kraju to isplati kroz plasman, jer svi trgovci prepoznaju kvalitetnu robu.

Prošle godine je imao oko 25 tona po jutru, a  nada se da će i ove godine ostvariti,

„Na prinos  dosta utiče i navodnjavanje, koje je najbitniji faktor kada je paprika u pitanju.Usev mora konstantno da ima vode, pogotovo kada je u cvetu, ali i tokom plodonošenja i zametanja plodova. Zalivam čak i sada, kada su plodovi 90 odst zreli, jer se ovakav sistem dobro pokazao“, istakao je Čula.

Papriku plasira uglavnom na kvantaškoj pijaci u Beogradu. Iako je ove godine mnogima smanjen prinos, cena, kaže, nije mnogo viša kako se očekivalo. Trenutno je,  između 110 i 120 dinara po kilogramu.Već je deset vagona svog proizvoda prodao po ceni od 100 dinara, i ostalo je još toliko da  se plasira.

„Rasad me po jutru izađe 2.000 , a 1.000 ebra košta i vodovodna mreža. Ukupni troškovi po jutru su oko milion dinara za papriku, ali ostaje  čist milion zarade. Dinar na dinar“, navodi  Čula.

B. K.