Pred setvu šećerne repe: Ratarima od države subvencije 35 000 dinara, najviše do 500 hektara

Foto: Pixabay

Poljoprivrednici u Vojvodini uveliko  spremaju za setvu šećerne repe koja bi, ako vremenski uslovi dozvole, trebalo da krene polovinom marta. Iz godine u godinu sve je manje površina pod ovom ratarskom kulturonm. Za hektar posejane repe ratarima je ovog proleća potrebno oko 2.000 evra.

Vlada Srbije je krajem prošle godine usvojila uredbu o subvencionisanju poljoprivrednika, koji proizvod repu. Oni će, za ovogodišnji rod  imati pravo na subvencije, 35.000 dinara po hektaru,(najviše do 500) pod uslovom da celokupan ostvareni prinos  na ugovorenim površinama isporuče šećeranama kao i da proizvodnja ne bude manja od 50 tona slatkog korena po hektaru. Država će novac uplaćivati proizvođačima šećera koji će, potom, ta sredstva proslediti ratarima.

„Otkupna cena nam je garantovana ugovorom, a očekujemo da će ove godine biti više posejano, jer je i država najavila nove subvencije za šećernu repu rekao je Milosav Ostojić iz Zemljoradničke zadruge AgroMV iz Sivca u opštini Kula koji, kako pišu „Večernje novosti“, planira dazaseje 360 hektara pod repom.

Dok su pojedini zemljoradnici komentarisali da su novi podsticaji namenjeni samo velikim proizvođačima, Ostojić smatra da je namenjna upravo  malim i srednjim.

Država je, podsetino, uvela dodatne podsticaje za proizvođače šećerne repe, kako bi povećala proizvodnju. Cilj je da se spreči nestašica šećera, ali i da šećerane imaju dovoljno sirovine, kako ne bi morale da uvoze sirovinu.

B. K.