PROBLEMI VINOGARDARA U ŠUMADIJI: Sve manje rezača, mladi nezintresovani za taj posao

U Šumadiji uveliko se radi na rezidbi vinograda. Agrometerološki uslovi trenutno pogoduju vinogradima, a sama vinova loza može da izdrži temperature spuštene i do minus 25 stepeni.

Vinarija „Aleksandrović“ u Topoli ima čak 84 hektara pod vinovom lozom. Zbog toga se sa rezidbom vinograda kreće u decembru kako bi se podmirile velike površine, a do sada je završeno oko 70 hektara.

Ono što je primetno jeste da poslednjih godina ima sve manje iskusnih ljudi koji obavljaju rezidbu.

„Tim poslom bave se uglavnom stariji dok su mlađe generacije sve manje i manje zainteresovane da ga rade. Rezač ne može da se formira za jednu godinu nego sa godinama stiče sve veće i veće iskustvo, ali mladi ljudi, iako je posao dobro plaćen, ne žele da se time bave. Rezači koji dolaze kod nas nisu iz ovog kraja jer najčešće uzimamo ljude koji dolaze iz Aleksandrovca i Kruševca“, rekao je za RTV Goran Grujić, rukovodilac vinogradarske proizvodnje u vinariji „Aleksandrović“, Topola.

B. K.