PRODUKTNA BERZA: Cena kukuruza 16, pšenice 18,9 dinara

Na tržištu kukuruza tokom tri radna dana uoći praznika na novosadskoj Produktnoj berzi ponuda je i dalje bila slabija od tražnje i na višem cenovnom nivou. Zaključen je jedan robno-berzanski ugovor za kukuruz bez analize na aflatoksin po ceni od 16 dinara za kilogram bez PDV-a (17,60 sa PDV-om), te je to ujedno bila i ponder cena. U odnosu na prošlu nedelju, cena je bila niža za 3,8 procenta. Zaključen je i jedan berzanski ugovor na paritetu CPT kupac po ceni od 17  dinara za kilogram bez PDV-a.

Na tržištu pšenice je  primetan bio cenovni raskorak između ponude i tražnje, pri čemu je ponuda bila veća u odnosu na prethodni period. Berzanski ugovor zaključen je za pšenicu po ceni od 18,90 dinara za kilogram bez PDV-a (20,79  sa PDV-om), što ujedno predstavlja i ponder cenu. Cena je u odnosu na proteklu nedelju zabeležila negativan cenovni trend od 2,3 odsto. Zaključen je i jedan berzanski ugovor na paritetu CPT luka po ceni od 19,50 dinara za kilogram bez PDV-a, a trgovalo se i stočnom pšenicom po ceni od 18,50 dinara za kilopgram bez PDV-a.

Na tržištu soje nije bilo veće aktivnosti tokom nedelje,pri čemu je ponuda bila nešto slabija od tražnje. Do zaključenja berzanskih ugovora nije došlo.Kada su u pitanju sačme, nudila se sojina sačma sa 44 procenta proteina po ceni od 60 dinara za kilopgram bez PDV-a i suncokretova sačma sa 33 posto proteina po ceni od 29 do 29,50 dinara za kilogram bez PDV-a.

Od ostalih roba, u ponudi se našao stočni ječam sa hektolitarskom masom 60kg po ceni od 17,50 dinara za kilogram bez PDV-a.

B. K.