PRODUKTNA BERZA: Cena soja novog roda 70 dinara, za 75 odsto veća je od lanjske

Na novosadskoj Produktnoj berzi tokom protekle nedelje ukupan promet iznosio je 5.350 tona robe. U odnosu na prethodnu sedmicu trgovanje povećano za 87,7 odsto, a finansijska vrednost iznosila je 188 miliona dinara.

Soja iz ovogodišnjeg roda prodavala se po ceni od 70 dinara za kilogramu bez poreza na dodatu vrednost (PDV) što je poskupljenje od 75 odsto u odnosu na isti period prošle godine kada je koštala 40 dinara, saopštila je Produktna berza,

“Ovako visok cenovni nivo se očekivao, s obzirom da je poslednji ugovor prošlogodišnjeg roda zaključen po ceni od 80 dinara po kilogramu bez PDV-a. Soja iz novog roda od 70 dinara po kilogramu viša je za 75% jer je prošle godine u isto vreme koštala 40 dinara”, navodi se u saopštenju i dodaje da se poskupljenje očekivalo jer je rod smanjen zbog visokih temperatura i nedostatka vlage.

Pšenica je imala primat u trgovanju i cena se kretala od 26 do 27,20 dinara po kilogramu bez PDV-a, što je poskupljenje od 4,4 odsto u odnosu na prethodnu nedelju.

Cena kukuruza je zbog povećane ponude tokom ove nedelje pala za oko jedan odsto u odnosu na nedelju dana ranije i ugovori su zaključivani po ceni od 25,70 do 25 dinara po kilogramu, bez PDV.

Ugovori za kupo-prodaju suncokreta zaključivani su po cenama od 56,42 do 57,02 dinara po kilogramu, bez PDV-a, što je 480 do 485 evra po toni. 

B. K.

Komentari