PRODUKTNA BERZA: Cenovni maksimum pšenice 28,5 dinara za kilogram!

Ukupan promet na novosadskoj Produktnoj berzi protekle nedelje iznosio je 5.218 tona robe, a finansijska vrednost 186.137.710 dinara

Pšenica je, usled slabije ponude u poslednje tri nedelje, dostigla svoj cenovni maksimum u ovoj ekonomskoj godini. Cena od 28,50 dinara za kilogram bez PDV-a, na paritetu FCA, registrovana krajem nedelje najviša je od početka žetve. Ovako visok cenovni nivo je poslednji put zabeležen u avgustu 2012. godine.

Vremenske prilike odložile su žetvu kukuruza. Za razliku od prethodnog perioda gde je zabeležena smanjena aktivnost robno-berzanskih učesnika za kupovinom, minule sedmice primetna je izraženija tražnja. Berzanski ugovori su zaključeni u cenovnom rasponu od 25 do 26,20 dinara za kilogram bez PDV-a. Ponderisana cena je iznosila 25,85 dinara, što predstavlja rast od 2,19 posto u odnosu na prethodni upoređujući podatak.

Rastući trend kretanja cene sojinog zrna nastavio se i tokom ove nedelje. Kupoprodajni ugovori su zaključeni u cenovnom opsegu od 76 do 77 dinara za kilogram bez PDV-a. Trgovalo se isključivo uz obračun kvaliteta. Prosečna cena trgovanja iznosila je 76,63 dinara za kilogram bez PDV-a, što predstavlja rast od 0,94 odsto.

Novi skok cena ulja u Evropi, podstaknut rastom cena palminog ulja i uopšte tržišta energentima u svetu, doveo je do porasta cena na tržišta uljarica. Tako se minule sedmice na berzi suncokretom trgovalo po ceni od 59,50 do 59,70 dinara za kilogram bez PDV-a. Primetna je slaba ponuda ove uljarice, što je dovelo do rasta cene od 0,22 odsto u odnosu na prethodnu nedelju.

B. K.