PRODUKTNA BERZA: Intezivan rast cena žitarica, pšenica dostigla 26,40 dinara kilogram!

Protekle nedelje ukupan promet na novosadskoj Produktnoj berzi bio je 3.274 tone robe, a finansijska vrednost  138.185.850 dinara.

Slaba ponuda soje dovela je do visokih cenovnih oscilacija tokom protekle nedelje. Prvog dana, berzanski ugovor zaključen je na cenovnom nivou od 71, dok je krajem nedelje registrovana cena od 75 dinara za kiolram bez PDV-a. Ponderisana cena iznosila je 73,83 dinara za kilogram bez PDV-a, što predstavlja rast od 5,48 odsto u odnosu na prethodni upoređujući period.

Za razliku od prethodne protekla nedelja donosi promene u vidu intenzivnije ponude kukuruza. Zabeležen je uzlazni trend od 3,49 odsto, usled pojačane potražnje od strane domaćih prerađivača i izvoznika. Kupoprodajni ugovori roda 2020. i 2021. godine su zaključeni u cenovnom rasponu od 24,70 do 25 dinara za kioogram bez PDV-a sa promptnom isporukom. U narednom periodu očekuje se intenzivniju žetvu kukuruza, a samim tim i veću ponudu roda 2021. godine.

Statistički kada se uporedi cenu sa istim periodom prethodne godine (15,70 dinara za kilogram, bez PDV-a), ova žitarica je viša za oko 58 odsto, kaže se u nedeljnom izveštaju berze.

Na tržištu pšenice zabeležena je intenzivnija tražnja od strane domaćih prerađivača, izvoznika i trgovaca, što je dovelo do većeg cenovnog trenda 2,33 odsto. On je potpuno  korelativan sa dešavanjima na referentnim svetskim i regionalnim tržištima. U zavisnosti od parametara kvaliteta i klauzule „gratis lager“, ugovori su zaključeni od 26 do 27 dinara za kilogram bez PDV-a. Prosečna cena trgovanja u protekloj nedelji je iznosila 26,40 dinara za kilogram bez PDV-a.

Žetva suncokreta i otkup se približavaju kraju. Interesovanje za kupovinom je i dalje prisutno. Trgovanje na paritetu FCA se kretalo na nivou cena od 58 dinara za kilogram, bez PDV-a, dok se na CPT plaćala 59 dinara za kilogram bez PDV-a. Trentni trend je da cena suncokreta raste  kako kod nas, tako u regionu i svetu.

B. K.