PRODUKTNA BERZA: Pšenica najtraženija, cena dostigla 21 dinar kilogram

Preko Produktne berze protekle nedelje prometovano je 3.650,00 tona robe, što je u odnosu na prethodnu sedmicu rast obima prometa od 10,64 odsto.Finansijska vrednost iznosila je 79.112.000 dinara, t niža za 3,7 odsto u odnosu na sedam dana ranije. Primarna kultura u trgovanju bila je pšenica, dok je kod kukuruza primetan blaži pad cene.

Kod kukuruza najviše se potraživao  sa analizom na aflatoksin do 10 ppb na paritetu CPT luka, ali je pokazano interesovanje i za vlažnijim kukuruzom do 16 odsto vlage.Sredinom nedelje primetna je bila izuzetno slaba ponuda kukuruza i taj trend nastavio se do kraja sedmice. Kukuruzom se trgovalo u cenovnom rasponu od 16,50 do 16,80 dinara za kilogram bez PDV-a u zavisnosti od analize na aflatoksin. Ponder cena iznosila je 16,73 dinara za kilogram bez PDV-a (18,40 sa PDV-om), što je u odnosu na nedelju dana ranije pad cene od 0,5 posto.kukuruzom.  U ukupnom obimu prometa  kukuruz  je učestvovao sa 26 odsto udela.

Primarna kultura u trgovanju  bila je pšenica sa 67 odsto udela u ukupnom trgovanju. Tražnju  je bila usmerena  uglavnom na pšenicu sa različitim parametrima kvaliteta, uključujući i stočnu pšenicu. Pšenicom se trgovalo u cenovnom opsegu od 19,80 do 21  dinara zha kilogram bez PDV-a u zavisnosti od parametara kvaliteta i pariteta prodaje. Ponder cena iznosila je 20,60 dinara za kilogram bez PDV-a (22,66  sa PDV-om), zabeležen je pozitivan cenovni trend od 2,83 odsto. Trgovalo se, takođe, pšenicom sa proteinom minimum 12 i primesama do 5 odsto po ceni od 20,70 dinara za kilogram bez PDV-a.

Tražnja za sojinim zrnom bila je slabaprvog radnog dana u nedelji, da bi ostatak nedelje obeležila slaba aktivnost učesnika kako na strani ponude, tako i tražnje. Ipak, kako je nedelja odmicala, primetan je bio rast cene i ponude i tražnje. Zaključen je jedan berzanski ugovor za soju po ceni od 54  dinara za kilogram bez PDV-a (59,40  sa PDV-om) uz obračun kvaliteta, što je ujedno i ponder cena.

Nakon dve nedelje mirovanja na tržištu stočnog ječma, došlo je do povećanja aktivnosti i zaključenja berzanskih ugovora. Trgovalo se sa stočnim ječmom sa hl 56 kg po ceni od 16,20 dininara za kilogram bez PDV-a, kao i stočnim ječmom sa hl 60 kg po ceni od 16,50 dinara za kilogram bez PDV-a.

B. K.