PRODUKTNA BERZA: Rekordna cena pšenice 40.50 dinara za kilogram

U odnosu na prethodnu nedelju daleko veća ponuda svih primarnih poljoprivrednih proizvoda zabeležena je tokom protekle nedelje na  novosadskoj Produktnoj berzi. Pšenica beleži  novi cenovni maksimum, dok su cene kukuruza i soje su u padu. Ukupno je prometovano 4.380 tona robe, a finansijska vrednost iznosi 224.221.800 dinara.

Najveći udeo u trgovanju  beleži pšenica. Povećana aktivnost učesnika na ovom tržištu, dovela je do nove rekordne cene. Trgovanje  je započeto je po ceni od 39,50 , a kako je nedelja odmicala, ponude su dostizale viši cenovni nivo. Najviša ponuđena cena bila je 41 dinara za kilogram bez PDV-a,ali  realizovanih ugovora na ovom  cenovom nivou nije bilo. Realizovani ugovori dostigli su cenu od 40,50 dinara za kilogram bez PDV-a, što je najviša registrovana cena za pšenicu roda 2021. godine. Ovonedeljna ponderisana  cena iznosi 40,19 din/kg bez PDV-a.

Na tržištu kukuruza, bila je primetna povećana ponuda, ali su kupci bili manje zainteresovani za kupovinu. Početkom nedelje ponude su se kretale na cenovnom nivou od 33,70 do 34,50 , a krajem nedelje bio je nuđen po nižim cenama, od 32,80 do 33,00 dinara za kilogram bez PDV-a. Kupoprodajni ugovori su zaključeni u rasponu cena od 33 do 34  dinara za kilogram bez PDV-a. Ponderisana cena iznosi 33,33 dinara za kilogram bez PDV-a, što predstavlja pad od 1,98 odsto u odnosu na prošlu nedelju. Trgovalo se i kukuruzom sa povišenim procentom vlage u cenovnom rasponu od 33,20 do 33,70 dinara za kilogram bez PDV-a.

Za razliku od tržišta žitarica cena soja je kako je nedelja odmicala bil je u padu. Početkom nedelje trgovana je po ceni od 82 bez PDV-a, dok su ponude dostizale i više cenovne nivoe. Međutim, tražnja na dosta nižem cenovnom nivou od ponude je tokom nedelje ukazivala na tendenciju pada cene ove uljarice. Ugovori tokom nedelje zaključivani su na nižem cenovnom nivou u odnosu od  79, do 80, dinara za kilogram bez PDV-a. Soja na paritetu CPT trgovana je po ceni od 82,70 dinara za kilogram bez PDV-a. Ponder cena  iznosi 80,16 dinara za kilogram bez PDV-a, što ukazuje na negativan trend kretanja od -4,46 odsto, u odnosu na prošlu nedelju.

B. K.