PRODUKTNA BERZA: Soja dostigla 83 dinara za kilogram

Tokom protekle nedelje na Produktnoj berzi u Novom Sadu zabeležen je uzlazni trend cena svih primarnih poljoprivrednih proizvoda. Ukupan promet robe bio je 3.885 tona a finansijska vrednost 163.336.910 dinara.

Na tržištu kukuruza nije bilo bitnijih promena u odnosu na prethodni period. Tražnja za ovom žitaricom je i dalje mala. Razlog ovakve okolnosti je privremena zabranjena izvoza koja je na snazi od 10. marta. Na strani kupaca su domaći prerađivači i trgovci, dok izvoznici nisu zainteresovani za nove kupoprodajne ugovore. Trgovalo se po jedinstvenoj ceni od 33 dinara za kilogram bez PDV-a. Ugovori sa povišenim procentom vlage, realizovani su u cenovnom opsegu od 31,80 do 32 dinara za kilogram bez PDV-a.

Kod pšenice, do sredine nedelje zabeležena je pasivnost kupaca. Sredinom nedelje, tržište je bilo aktivno, a berzanski ugovori u zavisnosti od parametara kvaliteta, zaključeni su na cenovnom nivou od 35,50 do 36 dinara za kilogram bez PDV-a. Ponderisana cena iznosi 35,93 dinara za kilogram bez PDV-a. U odnosu na podatak iz prethodne nedelje, ova žitarica je skupela za 2,41 odsto.

Soja beleži pozitivan cenovni trend, cena sojinog zrna je dostigla je novi maksimum u tekućoj ekonomskoj godinI, Berzanski ugovori su zaključeni u cenovnom opsegu od 83 do 83,50 dinara za kilogram bez PDV-a. Za razliku od prethodnog perioda, gde su strukturu kupaca činili domaći prerađivači i trgovci nedelje, zainteresovanost za kupovinom ove uljarice pokazali su se i izvoznici. Ponderisana cena iznosi 83,08 dinara za kilogram bez PDV-a, što predstavlja novi cenovni maksimum u tekućoj ekonomskoj godini.

Prva terminska ponuda soje roda 2022. godine u količini od 150 tona, sa isporukom robe od 15. septembra do 05. oktobra, realizovana je na cenovnom nivou od 640 evra za tonu (75,36 dinara za kilogram bez PDV-a).

Suncokretova sačma sa 33 odsto proteina, prometovana je po ceni od 43,50 dinara za kilogram bez PDV-a, što ukazuje na pad cene. Ugovor za stočno brašno, pakovanje 30/1, realizovan je po ceni od 22 dinara za kilogram bez PDV-a.

Žetva novog roda uljane repice očekuje se za dva meseca, a terminska tražnja ove uljarice, kretala se u cenovnom rasponu od 800 do 810,00 evra za tonu dinarskoj protivvrednosti na dan plaćanja. Međutim, ponuda i dalje izostaje.

B. K.