Produžen rok za prijave poljoprivrednika za podsticaje za osiguranje do 27. novembra

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je da je rok za prijavljivanje na javni poziv za podnošenje zahteva za ostvarivanje prava na podsticaje za upravljanje rizicima kroz premiju osiguranja useva, plodova, višegodišnjih zasada, rasadnika i životinja za ovu godinu produžen do 27. novembra.

Kako je navedeno, ovaj  poziv obuhvata podsticaje za osiguranje ratarskih kultura, povrtarskih kultura, voćarskih kultura, vinove loze i hmelja, rasadnika, kao i osiguranje životinja.

Najviši ukupni iznos podsticaja koji korisnik podsticaja može da ostvari u jednoj kalendarskoj godini je 2,5 miliona dinara.

Iz Ministarstva poljoprivredse apeluju na poljoprivrednike da prilikom prijavljivanja treba da obrate pažnju da pre pristupanja prijavi za isplatu osiguranja, podaci u eRPG i katastru moraju da se podudaraju sa podacima koji su navedeni na polisi. Ukazano je da je ovo bitna stavka kako bi sredstva mogla da se automatski uplaćuju bez potrebe za ručnom proverom.  Isto tako biljne kulture moraju takođe da budu usklađene, one navedene u eRPG i  dsa budu i na polisi. Takođe I polise osiguranja moraju biti plaćene pre nego što se poljoprivrednici  upuste u postupak prijave za tu vrstu subvencije.

Prijave za ovu vrstu podsticaje  podnose se na portalu ePodsticaji, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede.

B. K.