PROIZVOĐAČI MLEKA BANATA: Što pre uvesti prelevamne na uvoz sireva

Foto: Pixabay

Predstavnci trgovinskih lanaca zatražili su od mlekara da obore cene svojih mlečnih proizvoda i od 1. aprila budu iste kao kod uvezenih iz EU. Ovo je, kako su prenele „Večernje novosti“, izjavio predstavnik proizvođača mleka iz Banata, Vukašin Baćina, i apelovao na državu da što pre uvede prelevmane na uvoz sireva.

„Ako država ne uvede prelevmane u visini od 330 dinara po kilogramu u narednih deset dana, mlekare obaraju cenu sirovog mleka i staju sa otkupom mleka, jer neće moći da prodaju svoj proizvod“, istakao je Baćina uz napomenu da veliki  broj zaposlenih u mlekarama mogao  da ostane bez posla, a proizvođači mleka će biti prinuđeni da prodaju krave klanicama.

On je ukazao da se nastavlja trend pada cena mleka i mlečnih proizvoda u Evropskoj uniji usmeren ka izvozu u zemlje koje su van EU.

„Uvoz mlečnih proizvoda, naročito sireva, u prva dva meseca ove godine, bio je oko 2.380 tona. Uvoz stvara dalji pad cene sirovog mleka u našoj zemlji pa zahtevamo hitnu i brzu reakciju države. Ne smemo dozvoliti da uvoznici i trgovinski lanci gase farme i mlekare po Srbiji“ rekao je Baćina.

B. K.