Proizvođači mleka u Vojvodini, zbog niske cene i suše, smanuju proizvodnju

Foto: Pixabay

Proizvođači mleka u Vojvodini rekli su da je stanje u  mlečnom sektoru neizdrživo, povećavaju gubici zbog  niske otkupne cene mleka i poskupljenja stočne hrane,  krave se rasprodaju, zbog čega pada proizvodnja tako da od septembra treba očekivati nestašicu belog napitka.

Niska otkupna cena mleka je, kako su rekli, kriva što je danas u Srbiji svega oko 180.000 krava za mužu, a da ih je pre šest-sedam godina bilo od 450.000 do 500.000. Istakli su da bi, zbog astronomskih cena stočne hrane usled suše, realna proizvođačka cena mleka trebalo da bude oko 120 dinara,

„Ni subvencije za mleko od 15 dinara po litru, koje je država nedavno obećala za jedan kvartal,, neće pomoći da se smanje gubici u proizvodnji“ rekle jeOlivera Latinović vlasnica farme krava u Nakovu kod Kikinde.

Latinovićeva je za portal Biznis rs rekla je da je ogroman novac uložila u opremu i robotizaciju u proizvodnji mleka i da gubitak na tom proizvodu pokriva zahvaljujući tome što hranu proizvodi na sopstvenom imanju i koristi je za ishranu muznih krava. Dodala je da je težak položaj proizvođača mleka „dokrajčila“ suša i da je ove godine duplo veću površinu pod kukuruzom morala da odvoji za spremanje silažne hrane, ali da je i pored toga nekvalitetna jer nema zrna, već je stabljika prazna.

Podsetimo, proizvođači mleka su više puta tražili pomoć države kako bi naterali najveće mlekare da povećaju otkupnu cenu mleka koja je već nekoliko godine u proseku oko četrdesetak dinara i niža je od cene flaširane vode za piće.

B. K.