Proizvođačima organske hrane u Vojvodini bespovratno 9,7 miliona dinara

Poljoprivrednicima iz  Vojvodine koji se bave organskom proizvodnjom u Pokrajinskoj vladi uručeno 16 ugovora o dodeli ukupno 9,7 miliona dinara za sufinansiranje troškova nabavke priključne mehanizacije, mašina i opreme. Ugovore  je uručila pomoćnica pokrajinskog sekretara za poljoprivredu Ljiljana Petrović.

„Cilj je da se u Vojvodini poveća ukupna površina na kojoj se uzgajaju organski proizvodi, kao i broj proizvođača sertifikovanih za organsku proizvodnju. To će, sigurni smo, doprineti uvećanju prihoda od izvoza organskih poljoprivrednih proizvoda, što će dovesti i do rasta bruto društvenog proizvoda i standarda građana“, rekla je Petrovićeva.

Navela je da je Vojvodini, nešto više od 8.000 hektara poljoprivrednog zemljišta nalazi se u sistemu organske proizvodnje, a cilj je da se da ta površina poveća. Petrovićeva  je dodala da je resorni sekretarijat inovirao meru podrške organskim prozvođačima za nabavku opreme, pa je ove godine povećan procenat povrata, koji sada iznosi 80 odsto od ukupne investicije, te da je maksimalan iznos po prijavi na konkurs 800.000 dinara.

B. K.