Prosečna cena zakupa oranica u Vojvodini 250-300 evra po jutru

Foto: Pixabay

Cena iznajmljivanja poljoprivrdnoig zemljišta ili arende u Vojvodini nije se promenila u odnosu na lanjsku godinu, uprkos tome što je ova godina zbog suše bila loša po prinose svih ratarskih kultura.

Koliko se hektara oranica izdaje u zakup niko ne zna. O tome ne postoje podaci i ne vodi se evidencija. U Srbiji ima 565.000 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava, a nema zvaničnih podataka o tome koliko je među njima zaista onih koji se bave poljoprivredom i ostvaruje prihod baveći se različitim poslovima u poljoprivredi.

Ni poljoprivredna udruženja o tome nemaju evidenciju, ali napominju da u mnogim selima po Vojvodini otprilike polovinu obradive zemlje u privatnom vlasništvu rade vlasnici njiva, a drugu polovinu arendaši.

U atarima oko Novog Sada jutro zemlje izdaje se od 250 do 350 , u Srbobranu srednja cena kreće se od 250 do 300 evra po jutru. U Sremu arenda je po istoj ceni kao i lane, Paori iz Krčedina plaćaju od 220 do 250 , a u Novim Karlovaca 300 evra po jutru. U Dolovu, na području grada Pančeva, hektar arende se kreće od 500 do 600 evra, objavio je „Dnevnik“.

B. K.