Prostran: Kukuruz i soja teško podnose sušu, suncokretu prija

Aktuelan suša i žega definitivno će ostaviti posledice na rod soje i kukuruza dok vrućina u ovom momentu prija jedino suncokretu. Stručnjaci kažu da ovo vreme generalno nije pogodno ni za jednu ratarsku kulturu na otvorenom prostoru, koja je van sistema za navodnjavanje.

„U ovom momentu teško je dati procenu ovogodišnjeg roda prolećnih useva, ali je evidentno da će rod zbog posledice suše biti znatno umanjen“, rekao je agroekonomista Milan Prostran za „Večernje novosti“.

Sušno vreme najkritičnije je, po rečima Prostrana, za soju. Kaže da sa kukuruzom za naše potrebe neće biti problema.

„Kada govorimo o izvozu, Srbija je do sada na godišnjem nivou prodavala u inostranstvu između dva i tri miliona tona kukuruza. Ako suša umanji ovogodišnje prinose, što je sasvim sigurno, to će se, naravno, odraziti na izvoz. Kukuruz će, osim suše, platiti cenu i za nisku primenu agrotehnike. To će svakako uticati i na ostale ratarske kulture, prvenstveno soju“, rekao je Prostran.

Kada je reč o suncokretu, njemu ova vrućina, kaže Prostran, prija.Posejan je na nekih 30.000 hektara više nego lane, ali ne samo kod nas, već i u Mađarskoj, Hrvatskoj, Rumuniji, pa će biti zanimljivo kakva će mu biti otkupna cena.

B. K.