Prostran: Učešće poljoprivrede u BDP-u 15 odsto, izvoz 3 milijarde dolara

Foto: Pixabay

Prinos pojedinih kultura rekordan

Ova poljoprivredna godina za pojedine kulture je prosečna, dok je za druge bila čak i rekordna. Očekivanja su da će učešće poljoprivrede u bruto društvenom proizvodu Srbije ove godine biti oko 15 odsto, dok će izvoz, i pored otežanih uslova, iznositi nešto više od tri milijarde dolara, ocenio je za portal Biznis.rs agroekonomski analitičar Milan Prostran.

“Prinos kukuruza, čija je berba počela, biće, na primer, rekordan. Takođe, bila je dobra žetva pšenice. Isto tako, suncokret se privodi kraju, dok će soja dati jednu prosečnu proizvodnju. Dakle, tih četiri, pet kultura – pšenica, kukuruz, suncokret, soja i nešto šećerne repe, odrediće dve trećine ukupne vrednosti poljoprivredne proizvodnje u ovoj godini”, naveo je Prostran.

Njegova procena je da će učešće poljoprivrede u bruto društvenom proizvodu Srbije ove godine biti skoro 15 odsto, dok će ovogodišnji izvoz iznositi nešto više od tri milijarde dolara.

“Najveći doprinos izvozu daće vodeće kulture – pšenica i kukuruz. Tu je i izvoz ulja, sojinih proizvoda, ali i određenih vrsta voća koje su u ovim teškim uslovima išle malo usporenije”, rekao je Prostran.

Ono što, prema njegovim rečima, najviše zabrinjava, jeste povećan uvoz nekih proizvoda koji nema potrebe da se uvoze.

“To se pre svega odnosi na svinjsko meso koje je zauzelo prvo mesto u uvozu poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, što svakako zaslužuje jedno ozbiljno razmatranje”, naveo je Prostran i dodao da uvoz svinjskog mesa samo šteti spoljnotrgovinskom bilansu.

On je napomenuo da je Srbija agrarna zemlja i da sektor poljoprivrede zaslužuje veću finansijsku podršku i istakao da od nove Vlade Srbije očekuje veće učešće agrarnog budžeta u ukupnom budžetu Republike Srbije.

Komentari