Pšenicom posejano 650.000 hektara, nestašica đubriva umanjiće prinos

“U Srbiji je završena setva pšenice na oko 650.000 hektara, što je nekoliko hiljada hektara više nego prošle godine. Poljoprivrednici su bili motivisani visokom cenom na tržištu, ali setva je bila 50 odsto skuplja, a NPK đubrivo za čak 140 odsto, rekla je direktorka Udruženja za unapređenje proizvodnje i izvoza žitarica i uljarica Žita Srbije Sunčica Savović za Betu sumirajući rezultate jesenjih radova.

Predsednik Nezavisne asocijacije poljoprivrednika Srbije Jovica Jakšić rekao je da je visoka cena pšenice bila razlog da se pšenicom zaseje nekoliko hiljada hektara više, ali da je neizvesno da li će se visoka cena pšenice održati i naredne godine kad stigne za žetvu .

On je ukazao da je ove godine veliki problem nestašica mineralnog đubriva i da ga oko 30 odsto poljoprivrednika nije ni koristilo, a još veći procenat neadekvatno đubrivo, jer nisu mogli da ga nađu na tržištu ili nisu mogli da ga plate.

Podsetimo ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović obećao da će država pomoći i najavio da će na današnjem (29. novembar) sastanku sa poljoprivrednicima u Požarevcu saopštiti na koji način će se rešiti taj problem.

B. K.