Radojević i Krkobabić: Zajednički zadatak je da oživimo selo i zadrugarstvo

Sa podsticajima u razvoj zadrugarstva će se nastaviti i u 2018. godini

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vuk Radojević izjavio je u Zadružnom savezu Vojvodine u Novom Sadu da je Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, još prilikom projektovanja budžeta za 2017. godinu, posebno prepoznao zemljoradničke zadruge kao potencijalne korisnike bespovratnih finansijskih sredstava.

„A ono što smo na početku mandata stavili za prioritet, jeste saradnja sa zadružnim sektorom“, istakao je Radojević na sastanku posvećenom unapređenju ekonomskog položaja zemljoradničkih zadruga kroz programe podrške razvoju zadrugarstva u Srbiji.

Radojević je pred početak ovog sastanka, kojem je prisustvovao i ministar bez portfelja zadužen za regionalni razvoj i rad javnih preduzeća Milan Krkobabić, kao i predstavnici pokrajine, struke, zadružnih saveza i Univerziteta u Novom Sadu, istakao da zajednički zadatak svih koji su uključeni u poljoprivredu jeste da doprinesu „da se oživi selo i da se oživi zadrugarstvo“.

On je naglasio da oživljavanje zadrugarstva u 2017. predstavlja rezultat sinhronizovanih aktivnosti između republičke i Pokrajinske vlade. Kako je istakao, posle dugog niza godina, nije da se samo govori o značaju udruživanja i značaju opstanka kroz udruživanje srednjih i malih poljoprivrednika u zadruge, čemu u prilog ide i novi zakon o zadrugama, već zajedničkim delovanjem sada imamo i konkretna finansijska sredstva na raspolaganju za podsticaje u ovoj oblasti.

Radojević je istakao da će se sa podsticajima u razvoj zadrugarstva nastaviti i u 2018. godini. Resorni sekretarijat će zajedno sa Zadružnim savezom Vojvodine i Pokrajinskim sekretarijatom za obrazovanje organizovati edukacije u srednjim poljoprivrednim školama u Vojvodini. On je naveo da je bitno mladima ukazati na značaj bavljenja poljoprivrednom proizvodnjom, na značaj zadrugarstva i istovremeno da se upoznaju sa subvencijama koje su im na raspolaganju od strane države, startap programima i mogućnostima u okviru IPARD fondova. „Reč je o podizanju nivoa svesti da je udruživanje najbolji način da osnaže i ukrupne svoje interese na tržištu“, naveo je pokrajinski sekretar.

Foto: Pokrajinska vlada

Ministar Milan Krkobabić izjavio je da je Zadružni savez Vojvodine pravo mesto za razgovor o obnovi zadrugarstva, da najkompetentniji predstavnici struke, države, pokrajine, zadružnih saveza, na čelu sa akademikom Draganom Škorićem, „pod lupu“ stave program koji podrazumeva odobravanje 825 miliona dinara za osnivanje novih i pospešivanje rada postojećih zadruga, koji će biti predložen Vladi Srbije, a nakon usvajanja sledi javni poziv.

„Ideja je da to bude 60 do 70 zadruga, što novih što postojećih, s tim što je tema današnjeg skupa formiranje tzv. složenih zadruga. Mi smo spremni da izdvojimo oko 2,5 miliona evra za formiranje pet složenih zadruga. Spremni smo da u te, složene zadruge, uložimo bespovratna sredstva u iznosu do pola miliona evra. Videćemo u kojim to delovima Srbije imamo ‘zdrave’ zadruge koje su sposobne da formiraju jednu složenu zadrugu. Očekujem da ćemo na teritoriji Vojvodine formirati najmanje jednu složenu zadrugu“, izjavio je Krkobabić.