Radović: Malinari se nadaju ceni od 400 dinara za kilogram

Sezona berbe malina u pojedinim krajevima zapadne Srbije počeće kroz desetak dana, a zbog nepovoljnih vremenskih uslova, ovogodišnji rod biće znatno umanjen.

Predsednik Asocijacije malinara Srbije Dobrivoje Radović kaže da će malina biti od 50 do 70 odsto manje. On kaže da cena koja bi bila zadovoljavajuća i za proizvođače, ali i za hladnjačare jeste 400 dinara za kilogram maline, jer sve ispod toga tera proizvođače u minus.

„Dosta izvoznika je pričalo o 200, 250 dinara. Mogu sada da licitiraju i 2.000 dinara jer maline nema. Možete nešto platiti i 2.000, a to već sada nemate. Realno nešto što bi trebalo da bude, da bi bili zadovoljni i jedni i drugi i treći i da imaju interes, jeste akontna cena maline od 400 dinara sa tendecijom rasta. To znači, kako bude rasla ponuda i potražnja, cena ima tendenciju rasta, ali da ona ne bude niža od 400 dinara“,  rekeo je Radović.

On dodaje da za cenu maline nije kriva država čija je osnovna uloga posredstvo između zainteresovanih strana, već da su hladnjačari ti koji kreiraju cenu.

„Cenu maline najviše diktiraju izvoznici i hladnjačari, oni koji tu cenu i kreiraju. Ne možemo kriviti državu da ona diktira cenu. Država može biti samo medijator u ovom sistemu. Ona može da spoji jednu i drugu stranu, poljoprivredne proizvođače i izvoznike i hladnjačare. I može država kroz razne subvencije ili podsticaje, kao što to i čini, da pomogne održavanje i poboljšanje proizvodnje, da li protivgradnom mrežom, navodnjavanjem, poljoprivrednom mehanizacijom ili nečim drugim, ali ona može biti samo medijator i posrednik u razgovor između zainteresovanih strana“, rekao je Radović za Blic.

B. K.