Radović: Plaćanje tovljenika na liniji klanja od 2024.godine

Foto: Pixabay

Skupa stočna hrana i ostali inputi koji ulaze u troškove proizvodnje tovljenike uslovili su da uzgajivači tovljenika sve teže nalaze računicu u toj grani stočarske proizvodnje.

Prof. dr Ivan Radović sa novosadskog Poljoprivrednog fakulteta ukazuje da u svinjarskoj proizvodnji treba razlikovati komercijalnu
od nekomercijalne proizvodnje.

„Svesni smo da postoji veliki broj individualnih proizvođača u Srbiji koji proizvode na sebi svojstven način, bez dovoljno znanja i informacija. Kada toga nemate dovoljno, onda vam je svaka proizvodnja skupa. Jedini način da se proizvođači izbore sa troškovim jeste da naprave što jeftiniji proizvod. Ako uspeju to da urade, oni će se sa tržištem i cenama  uspeti nekako da izbore,” istakao je Radović za RTV.

Ističe da od 2024 .godine treba da zaživi projekat u vezi sa plaćanjem polutki na liniji klanja, tako da će stočari koji budu proizvodili mesnatije tovljenike imati i veće subvencije.

„Cilj je da se postigne što bolji kvalitet mesa u proizvodnji tovljenika primenom savremenih tehnologija uzgoja“, kaže Radović.

B. K.