Rasadnička proizvodnja isplativa, početna ulganja 3.000 evra

Trenutno u povrtarstvu je najaktuelnija proizvodnja rasade za plastenike i bašte na otvorenom prostoru. Semena paradajza, krastavaca, paprike, tikvica… već klijaju, a strukovi će biti spremni za prodaju do kraja aprila.

Rasadničar iz Budisave kod Novog Sada Dušan Kuprešanin kaže da je sa rasadničkom proizvodnjom krenuo pre desetak godina. „To je sezonski posao koji može doneti lepu zaradu, ali je zahtevan jer dok struk biljke ne naraste, u plasteniku se mora dežurati non–stop“, kaže Dušan dodajući da za pokretanje biznisa s rasadom treba uložitio najmanje 3.000 evra.

Kuprešanin u ovom momentu ne može da kaže koliko će ga koštati ovogodišnja proizvodnja. „Snabdevam se semenima iz uvoza pa sam i za ovogodišnju proizvodnju sve pokupovao na vreme, još u decembru. Nije dovoljno samo seme, već treba da se kupe i kontejneri, saksije, supstrati, veštačko i stajsko đubrivo. Sve to košta, ali uz kvalitetno seme i predan rad proizvodnja je isplativa“, rekao je za „Dnevnik“ ovaj vredni rasadničar iz Budisave.

B. K.