Raspisan konkurs za dodelu bespovratnih sredstva za kupovinu seoskoh kuća

Na osnovu donete uredbe Vlade Srbije (24. jun) Ministarstvo za brigu o selu raspisalo je javni konkurs za dodelu bespovratnih sredstava za kupovinu seoske kuće sa okućnicom. Na konkurs mogu da se jave mladi poljoprivrednici starosti do četrdeset pet godina života, koji nisu u bračnoj zajednici, žive na selu i bavi se poljoprivredom, kao i bračni parovi i patneri u vanbračnoj zajednici kao i samohrani roditelji.

Podnosioci prijave konkurišu zajedno sa jedinicom lokalne samouprave, na čijoj teritoriji se nalazi seoska kuća sa okućnicom. Jedinica lokalne samouprave garantuje tačnost podataka i ispunjenost uslova koji se odnose na seosku kuću sa okućnicom.

Maksimalni iznos bespovratnih sredstava predviđen za kupovinu seoske kuće sa okućnicom je 1.200.000 dinara.

Bespovratna sredstva, što u Ministarstvu za brigu o selu posebno podvlače, nisu namenjena za opremanje seoske kuće i okućnice, porez na prenos apsolutnih prava prilikom kupoprodaje seoske kuće sa okućnicom, porez na imovinu, troškove prikupljanja dokumentacije za prijavljivanje na javni konkurs, kao i za građevinske radove za adaptaciju seoske kuće.

Rok za podnošenje prijave teče od dana objavljivanja javnog konkursa do utroška  sredstava predviđenih za ovu namenu, a najkasnije do 1. novembra 2021. godine.

B.K.