Ratari ove godine očekuju bolju cenu suncokreta

O ceni suncokreta novog roda predstavnici nekoliko poljoprivrednih udruženja i velikih uljara nedavno su razgovarali s ministarkom poljoprivrede Jelenom Tanasković.

„Očekujemo da bi cena zrna mogla da bude više nego prošlogodišnja jer se poslednje dve-tri nedelje terminski ugovori za rod 2024. zaključuju po ceni od 45,3 dinara po kilogramu sa PDV-om“, rekao je za „Politiku“ Nedeljko Savić, predsednik Udruženja poljoprivrednika „Stig“.

On podseća da je prošlogodišnja cena suncokreta bila 40 dinara za kilogram sa PDV-om, a 2022. godine 73 dinara.

Ratarima bi u prilog moglo da ide i to što je Evropska unija uvela dodatne carine na uvoz ruskih uljarica. Odluka EU da uvede visoke carine na uvoz žitarica iz Rusije i Belorusije, ali i uljarice, što donosi novu pometnju na tržištu. Konkretno, u slučaju uljarica one će, pošto odluka bude usvojena, iznositi 50 odsto.

Poznato je da u domaćoj uljarskoj industriji postoje velike zalihe suncokreta i ulja, ali kao i svake godine cena sirovine će biti poznata tek prilikom otkupa.

Savić napominje da se na sastanku nije govorilo o zalihama, ali da smatraju da one nisu tako velike kako prerađivači tvrde. On napominje kako suncokret nema neku rekordnu zaradu, ali da kao kultura ima stabilan prinos. Za proizvođače je nepovoljno to što moraju odmah da predaju sirovinu prerađivaču jer ima specifične uslove čuvanja.

B. K.