Razmena sertifikovane semenske pšenice za merkantilnu

Foto: Pixabay

Vršiće se naturalna razmena za merkantilnu pšenicu roda 2018. i 2019. godine

Vlada Republike Srbije je na predlog Republičke direkcije za robne rezerve dala saglasnost da se, za potrebe jesenje setve, izvrši naturalna razmena sertifikovane semenske pšenice za merkantilnu pšenicu roda 2018. i 2019. godine.

Razmena će se vršiti sa:

  • fizičkim licima – nosiocoma aktivnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstava,
  • ovlašćenim skladištarima Republičke direkcije za robne rezerve,
  • zemljoradničkim zadrugama koje su registrovane u Agenciji za privredne registre sa šifrom pretežne delatnosti 0111 – gajenje žita (osim pirinča), leguminoza i uljarica,
  • ostalim pravnim licima koja su registrovana u Agenciji za privredne registre sa šifrom pretežne delatnosti 0111 – gajenje žita (osim pirinča), leguminoza i uljarica.

Paritetni odnos kod razmene semenske za merkantilnu pšenicu roda 2018. i 2019. godine je sledeći:

  • 1 kg semenske pšenice za 1,8 kg merkantilne pšenice roda 2018. godine,
  • 1 kg semenske pšenice za 1,8 kg merkantilne pšenice roda 2019. godine.

Razmena semenske za merkantilnu pšenicu odobravaće se fizičkim licima, zemljoradničkim zadrugama, ovlašćenim skladištarima Republičke direkcije za robne rezerve i ostalim pravnim licima koji nemaju finansijska dugovanja i nisu u sporu po bilo kom osnovu sa Republičkom direkcijom za robne rezerve.

Sredstva obezbeđenja isporuke merkantilne pšenice roda 2019. godine su:

  • za fizička lica – nosioce aktivnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva – jedna blanko potpisana solo menica,
  • za ovlašćene skladištare Republičke direkcije za robne rezerve – 3 blanko sopstvene menice,
  • za zemljoradničke zadruge – dokaz o upisu hipoteke I reda u javne knjige u korist Republičke direkcije za robne rezerve na nepokretnoj imovini koja je u vlasništvu dužnika, u visini vrednosti ugovora,
  • za ostala pravna lica – dokaz o upisu hipoteke I reda u javne knjige u korist Republičke direkcije za robne rezerve na nepokretnoj imovini koja je u vlasništvu dužnika.

Količina semenske pšenice koja se odobrava u razmenu jednom fizičkom licu – nosiocu aktivnog poljoprivrednog gazdinstva je maksimalno do 20.000 kg, a ovlašćenom skladištaru Republičke direkcije za robne rezerve, zemljoradničkoj zadruzi i ostalim pravnim licima određivaće se na osnovu količina navedenih u podnetim zahtevima i raspoloživih količina semenske pšenice.

Pročitajte još:

MO-ŽAK – Jedinstvena mobilna vaga za džakiranje zrnastih proizvoda odsad i na tržištu Srbije

MP-MZ (MO-ŽAK)

Vage za merenje i džakiranje krtolastih plodova

Zahtevi se dostavljaju u pisanoj formi preporučenom poštom na adresu Republička direkcija za robne rezerve, ul. Dečanska 8a, 11000 Beograd ili u pisarnici Direkcije na istoj adresi.

U zahtevima obavezno treba navesti količinu i sortiment semenske pšenice, a za fizička lica: ime i prezime nosioca aktivnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva, adresu, registarski broj gazdinstva i kontakt telefon.

Sorte pšenice koje se nude u razmenu, a nalaze u doradnom centru „Best Seed Producer“ u Srbobranu su Somonida, NS 40 S, Pobeda, Zvezdana, Renesansa i Ilina.

Sve dodatne informacije možete dobiti na telefone u Beogradu: 011/3239-052, 3239-425, 3239-059, 3239-058 i u Novom Sadu: 021/526-890.