Razvojni fond Vojvodine: Osam konkursnih linija za investicije u poljoprivredi

Razvojni fond AP Vojvodine bavi se kreditiranjem registrovanih poljoprivrednih gazdinstava, pravnih lica i preduzetnika po najpovoljnijim uslovima i iz godine u godinu nastavlja uspešan trend poslovanja. Od široke palete kreditnih proizvoda za konkursnu liniji za investicije u poljoprivredi vlada najveće interesovanje. Analizirajući broj podnetih i odobrenih kreditnih zahteva u 2022.godini   zaključeno je da je najveće interesovanje korisnika vladalo za kredite za investicije u  kupovinu poljoprivrednog zemljišta i  poljoprivredne mehanizacije.

Sredstva se dodeljuju za nabavku opreme za poljoprivrednu proizvodnju,  osnovnog stada,  pčelinjih društava i opreme za pčelarstvo, sadnica i ostalih višegodišnjih zasada, protivgradnih mreža, nabavku plastenika, staklenika, izgradnju bunara kao i opreme i sistema za navodnjavanje, izgradnju i adaptaciju skladišta i adaptaciju građevinskih objekata za stočarsku proizvodnju.

Rokovima otplate do sedam godina, periodom mirovanja do  dve godine, povoljnim kamatnim stopama, RFV veoma je uticao na kreditnu ponudu banaka. Time je poljoprivrednicima na teritoriji Vojvodine omogućeno povoljnije korišćenje finansijskih sredstava za sve vrste investicija kao i obrtna sredstva.

U 2023. godini Razvojni fond je plasirao na tržište osam kreditnih linija za registrovana poljoprivredna gazdinstva. Konkursi su krenuli 1, januara, rokovi za podnošenje zahteva za kredit nisu ograničeni.

 B. K.