Registrovani poljoprivredni proizvođači na pijacama izuzeti od fiskalizacije

Sa budućim zakonom o fiskalizaciji, koji će se primenjivati od 1. januara 2022. godine, pružanje usluga na pijacama koje podrazumeva izdavanje u zakup objekata, tezgi i prodajnih prostora, i dalje će imati obavezu evidentiranja prometa preko elektronskog fiskalnog uređaja. Prema najnovijim predloženim izmenama zakona koje su ušle u skupštinsku proceduru, rok za prelazak na novi sistem produžen je do 30. aprila 2022. godine.

To prakatično znači da bi, novi model fikslizacije trebalo da bude u primeni od 1.maja 2022., a od 1. novembra ove godine do 30. aprila sledeće je takozvani prelazni period za fiskalne obaveznike koji će za to vreme, dok ne kupe nove, koristiti stare fiskalne kase.

Od fiskalizacije su izuzeti registrovani vlasnici poljoprivrednih gazdinstava koji na pijacama prodaju svoje proizvode, dok prodavci voća i povrća koji su registrovani kao trgovačke radnje, imaju PIB i ne prodaju svoje proizvode nego, između ostalog, i južno voće, imaju obvezu da nabave fiskalnu kasu. Drugim rečima, svi preduzetnici koji posluju na pijacama imaće obavezu da evidentiraju promet preko fiskalnog uređaja.

Po podacima Poslovnog udruženja „Pijace Srbije“ na pijacama u celoj Srbiji posluje oko 10.000 preduzetnika. Oko tri hiljade preduzetnika već evidentira promet preko fisklanog uređaja, a nešto više od dve trećine će od 1. januara 2.022 imati obavezu da u potpunosti prilagodi poslovanje odredbama novog Zakona o fiskalizaciji.

B. K.