RSE: Meso iz Srbije još pod embargom Rusije, u najavi zabrane za voće

Foto: Kommersant

I o voću i o mesu posle susreta ministara Srbije i Rusije

Proizvodi četiri proizvođača mesa i mesnih prerađevina iz Srbije i dalje su pod embargom za tržište Rusije uprkos tome što je većina njih, kako same kompanije ističu, u vrlo kratkom roku korigovala sve zamerke koje su bile istaknute u izveštaju ruske Federalne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor (Roseljhoznadzor), piše portal Radija Slobodna Evropa.

Na osnovu svoje inspekcijske kontrole sprovedene u Srbiji između 15. i 19. aprila, Federalna služba za veterinarski i fitosanitarni nadzor Rusije uvela je 4. juna privremenu zabranu na uvoz proizvoda četiri srpske kompanije – „Zlatiborac“, „Matijević“, „Big Bul“ i „Karneks“ zbog, kako je tada navedeno, uočenih, „ozbiljnih nepravilnosti“.

I dok je rešavanje problema sa izvozom mesa zamrzuto u iščekivanju odgovora iz Rusije, u međuvremenu se pojavio novi koji se tiče srpskog izvoza voća u tu državu, navodi RSE.

Naime, na sajtu Federalne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor 15. avgusta objavljeno je saopštenje u kojem ruska služba „izražava zabrinutost“ jer je u 12 pošiljaka breskvi, nektarina i šljiva, tokom jula, iz Srbije u Rusiju, utvrdila prisustvo monilinije („Monilinia brown tot“, gljivica koja napada koštunjavo voće).

U saopštenju iz Roseljhoznadzora navode da su o svemu telefonom, 15. avgusta, razgovarali sa direktorom Uprave za zaštitu bilja pri Ministarstvu poljoprivrede, Nebojšom Milosavljevićem, citirajući i detalje iz tog razgovora:

„Nebojša Milosavljević rekao je da deli zabrinutost koju je pokazao Roseljhoznadzor i obavezao se da će sprovesti istragu o navedenim slučajevima izvoza zaraženih proizvoda u Rusiju. On je dodao i da Srbija trenutno implementira program kako bi se dodatno osigurala bezbednost proizvoda koji se izvoze u Rusiju. U okviru tog programa testirano je 2000 uzoraka koštunjavog voća zbog čega su četiri dobavljača i 200 proizvođača skinuta sa liste autorizovanih izvoznika u Rusiju“, navodi se u saopštenju ruske Federalne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor.

U istoj objavi za javnost Roseljhoznadzor zahteva od Srbije da sprovede kontrolu nad biljnim proizvodima koje izvozi u Rusiju i da rezultate tih analiza i detaljne informacije zvanično pošalje ruskoj službi. Ovo saopštenje završava se upozorenjem da „Rusija zadržava pravo uvođenja privremene zabrane koštunjavog voća iz Srbije, ukoliko u Rusiju i dalje bude stizali zaraženi plodovi“.

U Ministarstvu poljoprivrede za RSE kažu da za sada nemaju konkretan odgovor kada će problemi sa izvozom voća i mesa biti rešeni. Više informacija biće, kažu, posle susreta ministara poljoprivrede Srbije i Rusije, Branislava Nedimovića i Dmitrija Patruševa koji je planiran za 28. avgust tokom posete srpskog ministra Rusiji.