RZS: Od ovogodišnjeg roda šećerne repe očekuje se oko 327.000 tona šećera

Foto: poljoprivrednik.net

Republički zavod za statistiku objavio je najnoviju procenu ovogodišnjeg roda šećerne repe sa stanjem na dan 5. septembra. Prema tom saopštenju, sa površine od 41.673 hektara očekuje se proizvodnja šećerne repe od 2.040.624 , uz prosečan prinos od 49 tona po hektaru. Procene govore o rastu proizvodnje u odnosu na prošlu godinu od 22,4 odsto. U odnosu na desetogodišnji prosek očekivana proizvodnja je manja za 16,5 %.

Dosta kišnih dana, njihov dobar raspored i temperature koje su pogodovale razvoju korena i lisne mase tokom vegetacionog perioda ove godine su rezultirale dobrim prosečnim prinosima šećerne repe. Prema procenama stručnjaka kreću se i oko 60 tona špo hektaru kod pojedinih proizvođača.      

Od ovogodišnjeg roda šećerne repe očekuje se da će biti proizvedeno oko 327.000  tona šećera, što će zadovoljiti domaću tražnju za šećerom u iznosu od 250.000 tona šećera, kao i izvoz preostalih slobodnih količina.

Započelo je ugovaranje proizvodnje šećerne repe za 2024. godinu po ceni od 47 evra po hektaru, a proizvođači mogu da računaju na pomoć u repromaterijalu i avans od 600  evra za ugovore koje potpišu za narednu godinu.

B. K.