РЗС: Sve više oranica pod navodnjavanjem

Tokom 2022. godine u Srbiji je navodnjavano 54.639 hektara poljoprivrednih površina, što je za 4,6 odsto više nego u prethodnoj godini, objavio je Republički zavod za statistiku (RZS).

Oranice i bašte (sa 93,4 odsto) imaju najveći udeo u ukupno navodnjavanim površinama, potom slede voćnjaci (sa 5,4 odsto) i ostale poljoprivredne površine (sa udelom od 1,3 odsto).

Istraživanjem o navodnjavanju obuhvaćeni su poslovni subjekti i zemljoradničke zadruge koje se bave poljoprivrednom proizvodnjom i uslugama u poljoprivredi i/ili upravljaju sistemima za navodnjavanje.

Za navodnjavanje je u 2022. godini ukupno zahvaćeno 99,35 miliona kubnih metara vode, što je za 7,3 odsto više nego u prethodnoj godini, saopštio je RZS. Najviše vode crpelo se iz vodotokova − 89,8 odsto, dok su preostale količine zahvaćene iz podzemnih voda, jezera, akumulacija i iz vodovodne mreže.

Najzastupljeniji tip navodnjavanja bio je orošavanjem. Od ukupne navodnjavane površine, orošavanjem se navodnjavalo 91,8 odsto površine,  sistemom „kap po kap“ 8,1 odsto površine, a površinski svega 0,1 odsto površinа.

B. K.