RZS: Uvozimo tri puta više govedine nego što se izvozi

Foto: Pixabay

Negativan bilans od preko sedam miliona evra Srbija je prošle godine ostvarila zbog znatno većeg uvoza nego izvoza goveđeg mesa. Statistika pokazuje da se taj trend nastavlja i u prvom kvartalu ove godine, pa negativni skor već iznosi 4,35 miliona evra. Samo u prva četiri meseca ove godine, kako pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku (RZS), uvezlIi smo 961 tonu goveđeg mesa, što je tri puta više nego što je izvezla.

Vrednost  uvoza iznosila je nešto više od šest miliona evra, a najznačajnija kategorija u uvozu bilo je smrznuto goveđe meso bez kostiju 453 tone za  2,5 miliona evra, pri čemu je najveći deo mesa bio iz Italije (330 tona) , piše Blic.

Podaci RZS pokazuju da je uvoz svežeg ili rashlađenog goveđeg mesa bez kostiju iznosio 350 tona, najviše iz Holandije (280 tona), a potom iz Rusije (50 tona) i Rumunije (12 tona).

Što se tiče izvoza, podaci RZS pokazuju da smo u prvom ovogodišnjm kvartalu  izvezli ukupno 305 tona goveđeg mesa u vrednosti od 1,72 miliona evra. Najveće količine izvezenog mesa bile su goveđi trupovi i polutke, sveži ili rashlađeni, i to 125 tona koje su prodate u Crnu Goru. Takođe, 67 tona govedine u kategoriji komadi sa kostima sveži ili rashlađeni izvezeno je u Italiju za 470.000 evra.

Prošlogodišnji izvoz govedine iz Srbije, navodi se u ovim statističkim podacima, iznosio je 1.482 tone u vrednosti od 7,12 miliona evra.

B. K.