Sa seminara farmera na Tari: Broj srednjih gazdinstava u porastu

Foto: Pixabay

Na otvaranju  18. Zimskog seminara  na Tari organizaciji Udruženja poljoprivrednika Klub 100P plus državna sekretarka u Ministarstvu poljoprivrede Milica Đurđević rekla je da će uvođenje E-agrara pojednostaviti registraciju gazdinstava i ubrzati isplatu podsticaja.

U 2022. godini Ministarstvo poljoprivrede isplaćivalo je 40 vrsta podsticaja. Najvaći iznos podsticaja isplaćen je iz nacionalnog budžeta za gazdinstva srednje veličine koja imaju tendenciju rasta.

Pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu Mladen Petreš  istakao je da poljoprivrednici uskoro mogu da očekuju raspisivanje novih konkursa.

„Odlučili smo da otvorimo nove linije koje će pomoći do sada nepokrivene oblasti. Jedna od njih je  vredna 150 miliona dinara za nabavku kvalitetnih priplodnih grla – priplodne junice i kvalitetne nazimice. Za navodnjavanje smo izdvojili 370 miliona dinara. Ukupan budžet za mehanizaciju je 242 miliona dinara“, rekao je Petreš.

Predsenik Kluba 100 P plus Vojislav Malešev, osvrnuo se na to šta se sve dogodilo između dve seminara. Kako je rekao, rat u Ukrajini je više podigao cenu repromaterijala nego što je porasla cena žitarica i uljarica. Paori su naročito kivni na zabranu izvoza pšenice, brašna, suncokretovog ulja, šećera iako smo tih proizvoda imali dovoljno i za svoje potrebe kao i za izvoz.

„Cene naših proizvoda su naglo pale, a prestalo je interesovanje izvoznika za naše proizvode. Uljare nisu uspele da se oslobode tržišnih viškova, pa je izostala kupovina suncokreta po realnim cenama, kao i za kupovinu pšenice. Suša je drugu godinu za redom uzela danak. Soja je podbacila pa smo imali parcela od 300 do 500 kilograma po hektaru. Kukuruz je bolje prošao ali se u međuvrmenu pojavila veća količina aflatoksina“, rekao je Malešev, prenela je RTV.

 B. K.