Sajam etno hrane i pića od 30. novembra do 3. decembra u Beogradu

„Sajam etno hrane i pića 2023“, najveća smotra proizvođača tradicionalnih prehrambenih proizvoda u Srbiji i regionu Jugoistočne Evrope  održaće se pod kupolama Beogradskog sajma od 30. novembra do 3. decembra.

Sajam organizuje Beogradski sajam uz podršku Ministarstva poljoprivrede, Grada Beograda, PKS, Zadružnog saveza Srbije i Zadružnog saveza Vojvodine. Okupiće preko 300 izlagača, a osim promocije i prodaje na malo, cilj je sklapanje poslova i dogovora sa kupcima – restoranima, hotelima, trgovinskim lancima i izvoznicima, pronalaženje potencijalnih investitora u proizvodnju, kao i zaštita tradicionalnih proizvoda i receptura, poboljšanje kulture ishrane i zdravlja stanovništva, očuvanje tradicije i nacionalnog indentiteta, istakao je Aleksandar Bogunović, sekretar Udruženja za biljnu proizvodnju Privredne komore Srbije (PKS).

Bogunović podseća da PKS nizom zajedničkih aktivnosti kako sa poljoprivrednim proizvođačima iz cele Srbije, tako i saradnjom sa institucijama i ministarstvima doprinosi afirmaciji tradicionalnih proizvoda kao izuzetnog tržišnog i izvoznog potencijala, ali i važnog elementa turističke ponude zemlje.

Iz PKS ističu da će jedan štand na sajmu biti posvećen domaćim proizvodima sa žigom „Čuvarkuća“ koji dodeljuje PKS kao potvrdu domaćeg porekla i vrhunskog kvaliteta u okviru projekta „Stvarano u Srbiji“.

U okviru pratećeg programa biće organizovano niz edukacija i manifestacija posvećenih standardizaciji, unapređenju pakovanja, plasmana, ali i marketinga i promocije tradicionalnih prehrambenih proizvoda, saopšteno je iz PKS.

 B. K.