Sajam vina „Vinska vizija Otvorenog Balkana“: Dodeljene nagrade najboljim

Foto: D. Matović, novosti.rs

Na Prvom međunarodnom sajmu vina „Vinska vizija Otvorenog Balkana“, u prisustvu premijerke Ane Brnabić i srpskog člana Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika, dodeljene su nagrade u devet kategorija, među kojima su dve za vina od autohtonih vrsta grožđa.

Nagradu za najbolje belo vino dobili su: „Pesak sivi Pinot grigio 2021. vinarije VRT iz Riđice, za crveno „Rodoslov Reserve 2016.“ vinarije Aleksandrović, za roze „Nemir rose prokupac – kaberne 2021″, vinarija Despotika, penušavo vino „Trijumf noar“, vinarije Aleksandrović, oranž v „Chateaux Kamnik“ iz Severne Makedonije. Za najbolje slatko vino proglašeno je „Tri sunca traminac“ vinarije Fruškogorski vinogradi, za pojačano vino „Meduza crvena“ domaće vinarije Art et Vinum.

Kada je reč o vinima od autohtonih sorti grožđa, nagradu za najbolje belo vino dobio je domaći grašac beli „4.0″, vinarije Verkat, Fruška gora, a za crveno vino „Barovo Red“ Tikveš, „Chateaux & Domains“ iz Severne Makedonije.

Žiri za ocenjivanje vina bio je sastavljen od 25 međunarodnih vinskih sudija od kojih petoro ima titulu „master ov vajn“. Na čelu je bila Kerolajn Gilbi, master of vajn, koja važi za najveći svetski autoritet za vina jugoistočne Evrope i Zapadnog Balkana.

B. K.