Saradnja srednjih škola u Irigu i Iloku na smerovima vinogradarstva

Razmena iskustva u obrazovanju, proizvodnji vina, kao i sličnost programa između škola bile su razlog posete predstavnika srednje škole u Iloku Srednjoj stručnoj školi „Borislav Mihajlović Mihiz“ u Irigu. Dugu tradiciju gajenja grožđa i pravljenja vina, dve srednje škole iz Srema i Slavonije planiraju da održe međusobnom saradnjom, zaključak je sastanka u Irigu koji je održan u sklopu realizacije IPA projekta.

Srednju školu u Iloku i Srednju stručnu školu „Borislav Mihajlović Mihiz“ u Irigu vezuju smerovi vinogradara. 

Irig u Sremu poznat je po vinogradima, proizvodnji vina po različitim recepturama, ali i po smeru vinara u tamošnjoj srednjoj školi. Pošto u našoj zemlji ne postoji slična škola sa kojom bi Irižani razmenjivali iskustva, saradnja sa školom iz Iloka unapređuje obrazovanje na smeru vinogradara, istaknuto je je nakon sastanka u Irigu.

U poslednje vreme u Irigu se sve više razvijaju male porodične vinarije, zato i ne čudi da je razvoj Iriga usmeren ka vinskom turizmu.

Da se kvalitetno vino može dobiti samo ukoliko se prate trendovi i tehnologije, znaju i učenici srednjih škola iz Iloka i Iriga, te se očekuje da se saradnja ovih škola nastavi i u budućnosti.

Izvor: RTV