Savez za regenerativnu poljoprivredu Srbije predstavljen u Novom Sadu

Nedavno osnovani Savez za regenerativnu poljoprivredu Srbije, koji čine novosadski Poljoprivredni fakultet i Udruženje „Eko – inovacije na Balkanu“, kao i i beogradske kuće „Gilab“ doo i „Institut za razvoj inovacija“, predstavljen je u Novom Sadu na Poljoprivrednom fakultetu .

U ime domaćina brojne učesnike pozdravio je prof. dr Branko Čupina, prodekan za nauku i međunarodnu saradnju na novosadskom Poljoprivrednom fakultetu.

Maja Budimir iz Udruženja „Eko-inovacija na Balkanu“, objasnila je da je Savez zamišljen kao mreža relevantnih učesnika koji imaju dodira sa poljoprivredom. Njihova povezanost je direktna ili indirektna, s ciljem da se i regenerativna poljoprivreda kod nas više popularizuje i povećao broj poljoprivrednika koji se njom bave.

Ideja da se formira Savez rodila se pre dve godine kad je realizovan projekat koji je obuhvatao istraživanje barijera zašto regenerativna poljoprivreda nije više zastupljena kod nas. Rezultati su pokazali da postoje ljudi koji se na posredan ili neposredan način bave regenerativnom poljoprivredom, ali međusobno nisu povezani, a formiranjem mreže uspostavljen je temelj za njen razvoj.

Za razliku od nas, u susednoj Mađarskoj 40 poljoprivrednih udruženja bavi se regenerativnom poljoprivredom na 5.000 hektara oranica, čulo se na skupu, preneo je portal listaje Poljoprivrednik.

B. K.