Setva šećerne repe na vojvođanskim poljima dobro odmiče

Foto: Pixabay

Na vojvođanskom poljima u toku je setva šećerne repe. Radovi, kako navode organizatori proizvodnje i ratari, dobro odmiču, uz napomenu da su posejanim usevima preko potrebne padavine. Očekivanja su da šećerna repa, kraljica polja, bude zasejana na nešto više od 40.000 hiljada hektara. Očekuje se da sredinom aprila bude završena setva slatkog korena.

„Setva šećerne repe je počela  Sredinom marta. Mi već sada imamo prva nicanja. Do sada posejali smo 24.000 hektara“, rekao je za RTV Rade Miljević, direktor sirovinskog sektora PC Vrbas.

Žolt Hološ, ratar iz Kule, kaže da su uslovi za setvu  repe dobri i da bi sada valjalo da padne dobra kiša. za

„Setva ide dobro, posejali smo nekih 50 jutara, nešto smo uradili i usluga. Već nekoliko godina imamo repu u setvenoj strukturi i to nam je  najisplativiji usev „, kaže Hološ.

Od setve slatkog korena ne odustaje ni Dragan Perić, ratar iz Srbobrana, navodeći da mu je kraljica polja u proizvodnji donela lepe prihode.

„Ove godine  posejaćemo 33 hektara posejati. Repa je isplativa biljna kultura koju sejemo već 25 godina, jer znamo cenu unapred. Lane smo imali prinose i ostvarili dobar prihod“, rekao je Perić.

B. K.