„Seveplant“ iz Kule zapošljava još 50 radnika

Foto: Verbeek

„Seveplant“ radi u sastavu holandske kompanije Verbek, a spada u red najvećih proizvođača sadnog materijala u Evropi

Pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Ognjen Bjelić uručio je ugovor o subvenciji vredan 23.701.200,00 dinara direktoru preduzeća „Seveplant“ iz Kule Nenadu Puriću, prenosi portal Opštine Kula. „Seveplant“ radi u sastavu holandske kompanije „Verbek“, a spada u red najvećih proizvođača sadnog materijala u Evropi.

Purić je naveo da će biti zaposleno 50 radnika u ovoj firmi i napomenuo da je Opština Kula još 2014. godine prepoznala i podržala „Seveplant“ i bila odličan partner u nameri da se lokalno stanovništvo i region razvija kroz podizanje višegodišnjih zasada voća. On je dodao da je Kula odlično mesto za rasadničarstvo, a da je nedavno u industrijskoj zoni u Kuli izgrađena hladnjača.

„Seveplant“ nudi srpskim voćarima sadnice uz povoljnije uslove a istog kvaliteta kao što je to u Italiji i Holandiji. Firma proizvodi sertifikovani sadni materijal, tako da domaći kupci mogu da konkurišu za podsticaj kod pokrajinskih i republičkih organa. Rasadnik se nalazi između Kule i Crvenke, prostire se na oko 100 hektara i proizvodi oko 3 miliona sadnica godišnje.

Ovu meru pokrajinska vlada sprovodi prvi put i u koordinaciji sa Razvojnom agencijom Vojvodine, čime definiše prioritet iz svog programa, a to je brži privredni razvoj AP Vojvodine kroz otvaranje novih radnih mesta. Ova radna mesta moraju biti zadržana od tri do pet godina nakon realizacije projekta, a isplaćena zarada za novozaposlene radnike najmanje 20 odsto viša u odnosu na minimalnu zaradu u Srbiji.

Sredstva su obezbeđena prvoklasnim bankarskim garancijama, a realizacija projekata biće praćena od strane Razvojne agencije na kvartalnom nivou, dok će se godišnje podnositi izveštaj nezavisnog revizora.