Sezonske carine na uvoz spas za domaće stočare

Komentarišući zahteve Unije poljoprivrednih proizvođača Srema koji traže da se zbog loše situacije u stočarstvu stopira svaki dalji uvoz živih životinja i svinjskog mesa, naš poznatni agroanalitičar Milan Prostran kaže da se to, u ovom momentu, veoma teško može ostvariti.

„Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) koji smo 2008. godine potpisali sa EU, obavezali smo se na liberalizaciju trgovine. U situaciji kao sada što se događa sa uvozom svinjskog mesa, odredbe tog, za naše evroitegracije krucijalnog ugovora, nije lako prekršiti ili tražiti njegovu reviziju“ kaže Prostran.

Postoji prostor, ističe Prostran, da Vlada Srbije, uz određene i jake argumente, pokuša da u određenim telima i organima EU izdejstvuje uvođenje sezonskih carinskih ili vancarinskih barijera.

„Mere moraju imati vrlo kratak rok trajanja, najviše nekoliko meseci. Nešto kao kod CEFTA sporazuma, gde postoje određene odredbe koje daju mogućnost da se, zbog stabilizacije tržišta, privremeno uvedu određene, pre svega necarinske mere“, rekao je Prostran.

B.K.