Skuplja prasad i tovne svinje, kako na pijacama, tako i u klanicama

Na stočnoj pijaci u Vranju došlo je do rasta proodajne cene teladi SM rase telesne mase do 160 kilograma, pošto je postignut rekordni iznos od 520 din/kg. Otkupna cena tovnih bikova SM rase telesne mase preko 500 kilograma bila je viša u odnosu na drugu sedmicu aprila u klanicama na području pčinjskog regiona, jer je dominirao iznos od 345 din/kg.

Protekle je sedmice evidentiran rast prodajne cene tovne junadi telesne mase preko 480 kilograma na stočnoj pijaci u Novom Sadu, pošto je dominirao iznos od 380 din/kg. Prema izveštaju reportera STIPS iz Požarevca na stočnoj pijaci u ovom gradu evidentiran je rast prodajne cena teladi SM rase telesne mase do 160 kilograma na dominantnih 450 din/kg. U klanicama na području braničevskog regiona došlo je do rasta otkupnih cena teladi SM rase telesne mase do 160 kilograma i tovne junadi telesne mase od 350 do 480 kilograma u odnosu na prethodnu sedmicu. Dominantna cena teladi iznosila je 430 din/kg, dok je kod tovne junadi dominirao iznos od 350 din/kg uz prosečnu ponudu i tražnju. Obe kategorije prasadi i tovne svinje telesne mase od 80 do 120 kilograma bili su skuplji na pijaci žive stoke u Novom Sadu, pošto su se prasad mogla pazariti po ceni od 400 do 420 din/kg, a tovne svinje za 200 din/kg. U klanicama na teritoriji južnobačkog regiona evidentiran je rast otkupnih cena prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma i tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma. Odgajivači su za otkupljenu prasad dobijali 400 din/kg, a za tovne svinje 190 din/kg protekle sedmice.

Otkupna cena tovne junadi telesne mase preko 480 kilograma bila je viša u sedmici za nama u klanicama na području Šapca, pošto su odgajivači iz ovog kraja za otkupljena grla dobijali 325 din/kg. Dominantna otkupna cena prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma bila je viša u odnosu na prethodni period i u klanicama na području Šapca i okolnih mesta, pošto je iznosila 350 din/kg.

Klanice na području zlatiborskog regiona vršile su otkup teladi SM rase telesne mase do 160 kilograma po dominantnoj ceni od 500 din/kg, tovne bikove SM rase telesne mase preko 500 kilograma po dominantnoj ceni od 320 din/kg i krave za klanje po dominantnoj ceni od 200 din/kg.

Na pijaci žive stoke u Leskovcu došlo je do pada prodajne cene ovaca koje su se najčešće mogle pazariti po dominantnoj ceni od 130 din/kg. Obim ponude i prodaje bio je prosečan. Protekle su sedmice jagnjad, ovce i jarad bii skuplji na stočnoj pijaci u Vranju. Dominantna cena jagnjadi bila je 380 din/kg, ovaca 160 din/kg i jaradi 330 dn/kg. Pad cene jagnjadi u odnosu na prethodni period evidentiran je na stočnoj pijaci u Kraljevu. Dominirao je iznos od 390 din/kg.

Izvor: https://www.stips.minpolj.gov.rs/