Slabiji prinosi pšenice, otkupna cena 15-17 dinara?

Foto: Pixabay

Ratari očekuju da za kilogram ovogodišnjeg roda dobiju 22 dinara

Žetva pšenice polako se zahuktava, a isto tako i nezadovoljstvo ratara, kako zbog manjeg prinosa tako i zbog otkupne cene koja je, iako zrela klasja već uveliko padaju pod vitlom kombajna, još uvek nepoznanica. Pojedina udruženja poljoprivrednika uoči žetve očekivala su da za kilogram pšenice dobiju 22 dinara, ali po svemu sudeći, otkupljivači, u zavisnosti od kvaliteta zrna, neće ponuditi više od 15-17 dinara.

Direktor Udruženja proizvođača i izvoznika pšenice „Žita Srbije“ Vukosav Saković tvrdi da ratari generalno nisu nezadovoljni stanjem roda, ali su svesni da će prinos, zbog vremenskih (ne)prilika, biti lošiji za sedam do deset odsto nego lane.

-Po procenama koje smo radili sa sertifikovanim uzorkovačima najlošije stanje pšenice je na poljima od Zrenjanina ka Žitištu, gde ratari svakako ne mogu očekivati veće prinose od tri do četiri tone po hektaru. Znatno je bolja situacija u južnoj i jugozapadnoj Bačkoj gde proizvođači mogu da računaju na prinos od pet pa i više tona po hektaru, rekao je za AgroFin Saković i dodao da će tržište odrediti cenu zrna i da je, zbog velikih zaliha, u ovom momentu malo verovatno da će Vlada Srbije doneti odluku o otkupu za Republičke robne rezerve.

Većini proizvođača nije svejedno, na osnovu svega što su uložili, koja će biti cena zrna. Saša Atanacković, ratar iz Turije, zasejao je jesenas deset hektara pod hlebnim zrnom, primenio sve agrotehničke mere i očekuje prinos od najmanje pet tona po hektaru.

-Svaka cena zrna ispod 21 dinar za nas proizvođače je gubitak. Nisam siguran da u ovom momentu na tržištu mogu da dobijem tu cenu, primoran sam da najveći deo roda predam na lager, a deo prodam jer mi je potreban novac za dalju proizvodnju, rekao je Atanacković za naš portal, uveren da će tako uraditi i većina njegovih kolega u srbobranskoj opštini.

Nezadovoljni ratari najavljuju protest?

Ratari u Banatu su posebno nezadovoljni otkupnom cenom zrna, ali i kvalitetom roda koji je na mnogim parcelama, za razliku od prošle godine, znatno lošiji.

-Ne verujem da će ove godine rod u proseku biti veći od 4,2 tone po hektaru. Veća je nevolja što niske otkupne cene od 15-17 dinara za kilogram ne obezbeđuju prihod da se pokriju ni osnovni troškovi proizvodnje, istakao je za Betu Jovica Jakšić, predsednik Upravnog odbora Nezavisne asocijacije poljoprivrednika najavljujući da se, zbog niske cene, razmatra i mogućnost protesta ratara.