Smanjen izvoz jabuka u Rusiju, tržišta Egipta i Indonezije na čekanju

Foto: Pixabay

Godinama je rusko tržište bilo krajnja destinacija za voće iz Srbije, pogotovo jabukama. Od početka rusko-ukrajinskog sukoba naše voće sve teže nalazi put do ove zemlje. Na tržište Ruske Federacije za jedanaest meseci prošle godine izvezeno je jabuke u vrednosti od 62 miliona evra, što je za 10 manje nego u istom periodu 2021. godine.

Osim krize izazvane sukobima u Ukrajini, manji izvoz rezultat je i manjeg roda voća u Srbiji tokom prethodne sezone, ali i povećanje površina pod jabukom u Rusiji.

„Izvoz u Rusiju je dosta otežan. Transportni troškovi su  znatno porasli, dosta je teška situacija sa izvozom. Cena energenata je kod  nas daleko veća. Litar evrodizela u Rusiji je 60 evrocenti, a pogledajte koliko je  kod  nas. Popskupela je i cena radne snage kao i  pesticidi, veštačka đubriva…“, rekao je za RTS dr Zoran Кeserović, profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu iz napomenu da moramo da vidimo kako da povećamo potrošnju voća u Srbiji koja iznosi  oko 10-11 kilograma po glavi stanovnika.

Tokom 2022. godine Srbija je dobila dozvole za izvoz jabuka u Egipat i Indoneziju, ali da bi pošiljke krenule ka novim tržištima potrebno je usklađivanje fitosanitarnih uslova i ukidanje carina.

B. K.