Solarni paneli na 2.000 hektara neproduktivnog poljoprivrednog zemljišta

Američka kompanija “UGT Renewables” planira da na deset lokacija, površine 2.000 hektara, postavi solarne panele koji bi proizvodili jedan gigavat električne eneregije godišnje, što je tri odsto ukupne energije proizvedene u Srbiji

Ovo je rečeno prilikom potpisivanja sporazuma u Ministarstvu rudarstva i energetike Srbije o saradnji sa američkom kompanijom koji je potpisala ministarka Zorana MIhajlović. 

Sporazumom je predviđena saradnja u razvoju solarnih elektrana i sistema za skladištenje električne energije, sa ciljem izgradnje energetskih kapaciteta koji koriste obnovljive izvore. Finansijski direktor “UGT Renewables” je rekao da će se na realizaciji projekta raditi lokalne firme iz Srbije i precizirao  da se za instaliranje solarnih panela fokus stavlja na korišćenje braunfild zemljišta, odnosno ono koje  nema veliku ekonomsku vrednost za poljoprivredu, ali se može koristiti za nove projekte.

Gudal je naveo da će se u realaizaciji projekta voditi računa i o uticaju projekta na životnu sredinu i lokalne zajednice.

B. K.