SOMBOR: Platforma „Agro budžet sistem-ABS“ poljoprivrednicima štedi vreme i novac

U Regionalnoj privrednoj komori u Somboru održana je prezentacija projekta „Agro budžet sistem“ s ciljem da se u što kraćem periodu pomogne razvoju tradicionalne poljoprivrede da se pretvori u tržišno orijentisanu modernu privrednu granu.

Ovaj startap projekat razvio je inovativno softversko rešenje za optimizaciju ulaganja i predviđanje konačnih finansijskih rezultata proizvodnje. Poljoprivrednicu su time dobili praktičan digitalni vodič za planiranje ulaganja u proizvodnju, a kompanije – dobavljači, imaju uvid u pojedinačne proizvodne planove svakog poljoprivrednog proizvođača i na osnovu toga mogu da kreiraju ponudu.

„Ovim je stvoreno vin-vin rešenje za obe grupe korisnika. Vodič za ulaganje u poljoprivrednu proizvodnju kreira se na osnovu potpuno automatizovanog procesa odabira najpovoljnije ponude kreirane od dobavljača direktno na ABS platformu“, rekao je koordinator projekta ABS digitalne platforme Aleksandar Marotić, objavila je Privredna komora Srbije.

ABS digitalna platforma štedi poljoprivrednicima sto odsto vremena potrebnog za prikupljanje ponuda od različitih dobavljača roba i usluga i značajno povećava komfor u planiranju proizvoda. Takođe platforma sprečava gubitak profita poljoprivrednicima za više od 15 odsto i omogućava uštedu u potrebnim inputima više od 30 odsto, poput potrošnje goriva, đubriva, zaštitnih sredstava, kao i u administrativnim troškovima, navode iz PKS.

B.K.