Spajanjem Velikog bačkog kanala i Krivaje, navodnjavanje se 6.000 hektara oranica

Posle višegodišnjeg planiranja veliki, infrastrukturni projekat proširenja kapaciteta za navodnjavanja najplodnijeg evropskog černozema, kakav jeste atar opštine Srbobran, krenuo je u konačnu realizaciju. Javno vodoprivredno preduzeće “Vode Vojvodine” zvanično je otvorilo radove na spajanju Velikog bačkog kanala i toka reke Krivaje, čime će se, uz mnoge druge benefite, stvoriti akumulacija za navodnjavanje čak 6.000 hektara oranica, navedeno je na sajtu opštine Srbobran.

„Ovo što radimo u Srbobranu je rešenje za višedecenijski problem koji imaju poljoprednici. Reč je o izgradnji crpne stanice, potisnog ceovoda koji će vodu iz Velikog bačkog kanala voditi do Krivaje odnosno akumulacije duge 12 kilometara što će omogućiti dizanje nivoa vode u Krivaji, istakao je Srđan Kružević, direktor JVP “Vode Vojvodine” dodjući je da će se završetkom radova stvoriti uslovi za širenje kanalske mreže, kako bi se u budućnosti u  ataru Srbobrana navodnjavalo 10.000 hektara.

Radivoj Debeljački, predsednik opštine istakao je kolika je važnost ovog projekta za srbobranske poljoprivrednike.

„Spojanjem Velikog bačkog kanal i reke Krivaje stvaraju se uslovi za dodatni razvoj poljoprivrede. Projekat je vezan i za zaštitu životne sredine, s obzirom da Krivaja u svom koritu ima malu količinu vode. Kada se završe svi radove moći ćemo da održavamo vodostaj na znatno višim nivou, bez ugrožavanja živog sveta, rekao je Debeljački.

B. K.