SPOS: Prijavljeno 400 000 nepostojećih košnica, neophodna digitalizacija pčelinjaka

Poslednji popis poljoprivrede razotkrio je prevarante koji su oštetili državu za subvencije isplaćene za čak 400 000 košnica koje ne postoje. Prevaru  je otkrivena  kada je utvrđeno da se ne poklapaju podaci iz Uprave za veterinu i stvarnog stanja na terenu.

Kako tvrdi Rodoljub Živadinović, predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS), popis poljoprivrede je pokazao da zvanično postoji oko 1,2 miliona košnica, dok se u Upravi za veterinu vodi oko 1,6 miliona.

Živadinović dodaje da nije prvi put da se ovo dešava, i da su pre par godina „sami sebe prijavili“, kao i da je usledila reakcija, a prevaranti pronađeni. On objašnjava da se ovakve stvari dešavaju tako što prevarant u dogovoru sa veterinarom dogovori da „obeleži“ košnice koje zapravo ne postoje, a potom se na osnovu toga traže subvencije.

„Država svake godine odvaja sve više para. Lane su subvencije bile 800 dinara po košnici, a ove 1.000. Hoćemo da eleminišemo ovu pojavu i da previđena sredstva idu pravim pčelarima. Imali smo sastanak sa ministarkom poljoprivede Jelenom Tanasković i premijerkom Anom Brnabić i predložili da se prijava košnica digitalizuje što je prihvaćeno, čeka se realizacija“, rekao je Živadinović.

On ističe da bi se digitalizacijom rešili i problemi koji postoje oko selidbe pčela na pašu.

„Kada bi se selidba košnica digitalizovala onda bi, uz pomoć GPS-a, pčelari u svakom trenutku znali gde se nalaze susedni pčelinjaci. Tako bi se postigli veći prinosi meda, a i smanjio bi se prenos bolesti“, istakao je za Agroklub predsednik SPOS-a.

B. K.