Srbija će najkasnije do kraja godine dobiti dozvolu za izvoz jaja i živinskog mesa u EU

Najkasnije do kraja godine se očekuje da Srbija dobije dozvolu za izvoz jaja i živinskog mesa u Evropsku uniju. Trenutno je, kako pišu Novosti, u pripremi dokumentacija za odobravanje Nacionalnog plana kontrole koka nosilja na salmonelu. Kada bude potvrđen naš monitoring na salmonelu naši proizvodi imaće otvoren put ka Evropskoj uniji.

– Pravilnici su usaglašeni sa Evropskom komisijom, ukinuto je lečenje salmonele, jer je i to bila prepreka za izvoz, evidentirana su sva jata. Napravljena je i aplikacija u koju se unose podaci, sprovodi se vakcinacija protiv salmonele, iako nije obavezna, a deo se refundira iz budžeta. Očekujem da ćemo mnogo pre kraja godine da dobijemo dozvolu za izvoz živinskog mesa i jaja na tržište EU – rekla je Emina Milakara, v. d. direktora Uprave za veterinu.

U Srbiji ima oko 900 registrovanih živinarskih farmi za proizvodnju jaja sa oko četiri miliona koka. Najveći uvoznici jaja iz Srbije su Makedonija, Crna Gora i Bosna i Hercegovina.

Kako bi se sve živinarske farme prilagodile novim uslovima, potrebno je između 50 i 60 miliona evra ulaganja. Kako bi kavezi bili sređeni po EU standardima, potrebno je uložiti oko 10 evra po koki nosilji.

Izvor : Novosti